Grenswaarde overschreden: mondmasker verplicht in Brussel

© Ivan Put
| Iedereen boven de 12 jaar moet vanaf woensdag een mondmasker dragen in Brussel.
Updated: 12-08-2020 - 11:35

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dragen van een mondmasker dat de neus en de mond bedekt voortaan verplicht voor iedereen van twaalf jaar of ouder. De maatregel geldt op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het gewest. Dat maakt Brussels minister-president Rudi Vervoort woensdagochtend bekend. Viroloog Marc Van Ranst reageerde al dat deze maatregel onvoldoende zal zijn.

In de periode van 2 tot 8 augustus rondde het incidentiecijfer op het Brussels grondgebied over de zeven voorbije dagen de kaap van gemiddeld 50 nieuwe besmettingen met COVID-19 per 100.000 inwoners. Dat werd woensdag bekend. Daarom geldt, zoals vorige week door de Brusselse regering in samenwerking met de negentien Brusselse gemeenten werd beslist, vanaf woensdag de mondmaskerdracht in heel het Brussels Gewest.

De regelgeving voorziet wel enkele uitzonderingen. Er is geen mondmasker vereist tijdens sportbeoefening, bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg, en voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of een gelaatsscherm te dragen. Altijd moet de social distancing worden nageleefd, luidt het verder. Wanneer het dragen van een mondmasker of een stoffen alternatief wegens medische redenen niet mogelijk is, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Er komen versterkte politiecontroles om toe te zien op de naleving van deze maatregel en van alle andere maatregelen die op 27 juli zijn uitgevaardigd door de Nationale Veiligheidsraad.

Communicatie

Het gewest wil zijn best doen om zoveel mogelijk burgers op de hoogte te stellen van de nieuwe maatregel. "Alle partners wensen alle lagen van de bevolking verder te sensibiliseren met communicatie-acties," zegt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). "Naast de brede publiekscampagne van het federaal niveau heeft ook het Gewest de derde fase van zijn communicatiecampagne gelanceerd die zich richt tot de doelgroep van de 14- tot 25-jarigen."

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met het gezondheidsbeleid binnen het Brussels gewest, voert in samenwerking met de gemeenten verder campagne in meerdere talen - tot 33 talen - rond symptomen en preventieve maatregelen.

"Het aantal besmettingen blijft significant stijgen", zegt Vervoort aan LN 24. "Daarom kozen we voor een een uniforme regel die makkelijk begrijpbaar is en geldt binnen het hele gewest." Daarnaast wil Vervoort de bevolking aanmanen tot voorzichtigheid. "We willen duidelijk maken dat het virus nog steeds aanwezig is in Brussel", vertelt hij aan LN 24. "Om het virus in te perken moeten dus naast de mondmaskerplicht ook de afstandsregels en de sociale bubbels gerespecteerd worden."

Onvoldoende

Viroloog Marc Van Ranst is tevreden met de maatregel, maar stelt tegelijkertijd dat dit niet voldoende zal zijn. "Het is wel een stap in de goede richting", aldus Van Ranst tegenover Het Laatste Nieuws. "Maar als we onze maatregelen vergelijken met die van bijvoorbeeld Australiƫ, is dat nog steeds een groot verschil."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?