Groen: 'Ontmanteling Vlaams-Brusselse media leidt tot verschraling berichtgeving'

De besparingen en de ontslagen die vandaag werden aangekondigd bij de Vlaams-Brusselse media zullen onvermijdelijk tot een verschraling van het Nederlandstalige media-aanbod in Brussel leiden, zegt Groen. “Een gemiste kans voor een sterke, onafhankelijke berichtgeving over de hoofdstad,” zegt Annemie Maes.

Brussel Deze Week, Agenda, FM Brussel, TV Brussel en brusselnieuws.be waren bezig aan een efficiëntie-oefening waarbij men met dezelfde middelen meer mensen wilde bereiken. "Vandaag blijkt echter dat dit geen efficiëntie-oefening maar een besparingsoefening is", klinkt het in een persbericht van Groen.

De raad van bestuur van de Vlaams-Brusselse Media besliste maandagavond om BDW-hoofdredactrice Anne Brumagne te ontslaan en radiozender FM Brussel op te doeken. Mogelijk volgen er nog meer ontslagen. Er zal bespaard worden op freelancers. "Het wordt dus onmogelijk om nog hetzelfde rijke aanbod aan informatie te voorzien voor de Nederlandstalige Brusselaars", zegt VGC-fractieleidster Annemie Maes. "Groen verzet zich dan ook tegen deze ontmanteling van de Vlaams-Brusselse media."

De besparingen en de ontslagen die vandaag werden aangekondigd bij de Vlaams-Brusselse media zullen onvermijdelijk tot een verschraling van het Nederlandstalige media-aanbod in Brussel leiden. “Een gemiste kans voor een sterke, onafhankelijke berichtgeving over de hoofdstad,” volgens Annemie Maes, VGC-fractieleidster voor Groen in Brussel.

'Ministers verdedigen Brussel niet'
“De huidige waaier aan mediavormen garandeerde echter een veelzijdige berichtgeving over Brussel", aldus nog Maes. "Zeker nu de hoofdstad quasi afwezig is in de grotere Vlaamse media, is een onafhankelijke en genuanceerde verslaggeving over het gewest, in al haar facetten, meer dan nodig. Ik kan dus niet aanvaarden dat onze Vlaams-Brusselse media afgebouwd worden en ik begrijp niet dat uitgerekend de twee Brusselse ministers die bevoegd zijn voor media (Sven Gatz, Open VLD & Pascal Smet, SP.A), Brussel maar niet lijken te verdedigen.”

Nog volgens Groen is de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in dit dossier buiten spel gezet. "Over twee weken wordt de beleidsnota Media besproken in de Raad maar men heeft de belangrijke beslissingen duidelijk al genomen", zegt Maes. "De VGC-raadsleden zullen dus blijkbaar alleen voor de vorm de nota nog even mogen bespreken. Het is ongehoord dat het college zo’n belangrijke beslissing niet bespreekt in de VGC. De Brusselse media zijn voor het overgrote deel gefinancierd door de overheid en hebben dus een maatschappelijke opdracht."

Vlaams-Brusselse Media

De hervormingsplannen voor de Vlaams-Brusselse Media deden heel wat stof opwaaien omdat stadsradio FM Brussel zou verdwijnen. Zover komt het voorlopig niet. In dit dossier vindt u alle bijdragen over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?