© PhotoNews

Groen vraagt actieplan tegen seksuele intimidatie en agressie op het openbaar vervoer

© Belga
27/01/2022

Groen vraagt samen met de Franstalige zusterpartij Ecolo een interfederaal actieplan tegen seksuele intimidatie en agressie op het openbaar vervoer. Het gaat onder meer om een bewustmakingscampagne en een structurele aanpak van onveilige plaatsen in stations en treinen.

Uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit blijkt dat angst voor ongewenst gedrag van medepassagiers voor een derde van de vrouwen een reden is om het openbaar vervoer te vermijden. In 2019 waren er meer dan 400 meldingen van seksueel geweld op het openbaar vervoer, maar wellicht is er een groot 'dark number' van slachtoffers dat niet naar de politie stapt, stippen Groen-Kamerlid Kim Buyst en haar Ecolo-collega Nicolas Parent aan. "Dat moet ons tot actie aanmanen."

Concreet vragen de groenen in een resolutie om een interfederaal actieplan. Dat moet onder meer onveilige plaatsen identificeren en aanpakken en het voor slachtoffers mogelijk maken om discreet alarm te slaan in gevallen van seksuele intimidatie of agressie. Buyst denkt bijvoorbeeld aan een knop in de app van Securail.

Personeel

Groen vraagt ook aandacht voor het personeel op treinen, bussen en in stations. Dat zit vaak in een kwetsbare positie, klinkt het. Buyst vraagt daarom een module rond intimidatie en agressie in de opleiding van het NMBS-personeel. Daarnaast moet er extra personeel worden ingezet op de risicovolle lijnen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni