Grondwetspecialist Robert Senelle overleden

© tvbrussel
De Brusselse hoogleraar en grondwetspecialist Robert Senelle is op 13 februari op 94-jarige leeftijd overleden. Het nieuws raakte pas vandaag bekend. Hij is vandaag begraven.

Robert Senelle studeerde rechten en notariaat aan de Université Libre de Bruxelles. Na de oorlog ging hij in de magistratuur aan de slag. In de jaren vijftig werd hij kabinetchef van de socialistische premier Achiel Van Acker. Na de val van de regering-Van Acker legde Senelle zich toe op een academische carrière aan de Universiteit Gent.

Na de val van de regering legde Senelle zich toe op een academische carrière aan de Gentse universiteit. Door zijn scherpe uitspraken en analyses verwierf Senelle bekendheid als grondwetspecialist.

Eigenzinnige kijk op koningshuis
Hij had een eigenzinnige kijk op het koningshuis. 'België kan niet leven zonder monarchie', meende hij. 'Overal ben ik een overtuigd republikein, behalve in België.' Senelle had ook scherpe kritiek op de manier waarop de laatste regering van Wilfried Martens het conflict over de Waalse wapenuitvoer afhandelde.

Senelle kwam op voor een federaal België met twee deelstaten, Vlaanderen en Wallonië, die over ruime beleidsautonomie, een eigen fiscaliteit en een eigen sociale zekerheid zouden beschikken.

Senelle werd geboren in Schaarbeek op 8 september 1918 en overleed in Ukkel op 13 februari.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt in een reactie dat hij "zeer dankbaar" is voor zijn bijdrage aan de verwezenlijking van een sterke deelstaat Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?