Grootste aquaponics boerderij van Europa op dak Foodmet

© Belga
23/04/2018

Op het dak van de Foodmet in Anderlecht is maandag de Slachthuis Boerderij officieel voorgesteld. Het is de grootste aquaponics boerderij van Europa. De boerderij combineert de viskweek met de hydroponie en creëert zo een intelligente kringloop waarbij water, CO2 en uitwerpselen opgevangen en hergebruikt worden.

De Slachthuis Boerderij is een project van de Brusselse start-up BIGH (Building Integrated Greenhouses), die zich specialiseert in aquaponics stadsboerderijen. Op het dak van de Foodmet vonden ze een ideale locatie van 4.000 vierkante meter.

Daarvan gaat 2.000 vierkante meter naar de groententeelt in openlucht en de overige 2.000 vierkante meter wordt ingenomen door serres en de viskwekerij.

De kringloop is de grote troef van de aquaponics stadsboerderij, samen met het weglaten van antibiotica voor de viskweek. Het water van de vissen wordt na zuivering door een biofilter gebruikt voor de bewatering van de planten en vice versa. Intussen worden de uitwerpselen van de vissen omgezet in bemestingsmiddelen en aangezien de boerderij zich op het dak van de Foodmet bevindt, wordt de restwarmte van het gebouw en de CO2 die vrijkomt uit het verwarmingssysteem gerecupereerd.

Aquaponics foodmet

Binnen enkele weken zijn de producten van de Boerderij Slachthuis al te koop. De oogst gaat naar lokale supermarkten, gespecialiseerde winkels en restaurants in de buurt, om zo binnen de korte keten te blijven en vervoer uit te sparen.

Jaarlijks hoopt het BIGH 35 ton aan gestreepte zeebaars en 15 ton aan tomaten te produceren, met daarbovenop nog wekelijks 2.700 potjes biologische kruiden.

aquaponics foodmet

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , stadsboerderij , ecologie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni