24 april 2023: het collectief achACT laat een bol kleding door de Nieuwstraat rollen als herinnering aan de ramp in de Rana Plaza factory in Bangladesh, precies 10 jaar geleden

| 24 april 2023: het collectief achACT laat een bol kleding door de Nieuwstraat rollen als herinnering aan de ramp in de Rana Plaza factory in Bangladesh, precies 10 jaar geleden.

Grote bal kleren rolt door Nieuwstraat ter herdenking van slachtoffers Rana Plaza

© Belga
24/04/2023

Door de Brusselse Nieuwstraat is maandag een grote bal gemaakt van kleren gerold ter herdenking van de slachtoffers van de Rana Plaza-ramp in Bangladesh tien jaar geleden. Bij de instorting op 24 april 2013 van de grote kledingfabriek Rana Plaza kwamen 1.138 kledingwerkers om het leven en raakten zo'n 2.500 mensen gewond.

Met de actie van maandag - die werd georganiseerd door de Schone Kleren Campagne en haar Franstalige tegenhanger achACT - riepen de initiatiefnemers de politiek op tot actie. "Een decennium na de dodelijkste ramp in de kledingsector is de vooruitgang in de kledingsector heel mager. Het model van de fast fashion blijft gebaseerd op productie aan bodemprijzen" en de lonen blijven ver onder het bestaansminimum, hekelen ze.

De bal kleren rolde maandag voorbij verschillende kledingwinkels in de Brusselse winkelstraat, waarbij alles op zijn pad werd verpletterd - een symbool van de destructieve impact van de fast fashion. De bal kwam tot stilstand op het Muntplein, waar een honderdtal actievoerders zich had verzameld voor toespraken en een herdenkingsmoment.

De ramp "kwam als een schok voor duizenden mensen die de beelden zagen circuleren en zich realiseerden in welke omstandigheden miljoenen personen moesten werken", verklaarde Sanna Abdessalem, woordvoerster van achACT. "Tien jaar later zijn de fabrieken in Bangladesh veiliger, maar miljoenen werknemers worden nog altijd geconfronteerd met extreme arbeidsomstandigheden", vervolgde ze.

De actievoerders wezen erop dat het Europese parlement dinsdag een belangrijke richtlijn bespreekt die een einde moet maken aan de dagelijkse schendingen van mensenrechten en sociale- en milieurechten, in alle sectoren. Maar, klonk het, de ontwerprichtlijn is momenteel te zwak om het respect voor mensenrechten, sociale- en milieurechten in internationale waardeketens te kunnen garanderen. Ze drongen er bij beleidsmakers in Europa en België daarom op aan om ambitieuze wetgeving aan te nemen die rampen als Rana Plaza zou kunnen voorkomen.

Ook in Bangladesh zelf kwamen actievoerders op straat, om de slachtoffers te herdenken en gerechtigheid te eisen. Onder de betogers waren ook verschillende mensen, sommigen met geamputeerde ledematen, die de ramp overleefden. "Tien jaar later, maar wat is er gebeurd met de moordenaars", scandeerden de betogers. De vakbonden erkennen de vooruitgang die gemaakt is op het vlak van veiligheid, maar ze hebben ook kritiek op de trage gerechtelijke procedure, bijvoorbeeld tegen de eigenaar van Rana Plaza.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni