Grouwels en De Lille: 'Rechtsafbord is wél geldig'

© brusselnieuws.be
13/06/2012
Maandag wordt een nieuw verkeersbord in gebruik genomen waardoor fietsers rechts af mogen slaan bij het rode licht. Het bord is echter nog altijd niet rechtsgeldig, menen anonieme verkeersexperts in Het Nieuwsblad. De kabinetten van Bruno De Lille en Brigitte Grouwels ontkennen.

Het nieuwe verkeersbord B22 wordt maandag officieel ingehuldigd door Brussels minister van Vervoer, Brigitte Grouwels (CD&V), en door Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit, Bruno De Lille (Groen). Het moet fietsers de mogelijkheid geven om rechtsaf te slaan als ze daarmee geen gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken.

Op wettelijk vlak zit er echter nog steeds een adder onder het gras, waarschuwen niet nader genoemde verkeersexperts en 'bronnen dicht bij het dossier' in Het Nieuwsblad. "Als de politie hen betrapt, riskeren de ministers een boete." Het verkeersbord is nog niet geldig, zo luidt het. De uitzonderingsregel die ervoor zorgt dat het verkeersbord voorrang krijgt op het verkeerslicht (normaal is dat andersom) is immers nog niet gestemd in het parlement.

Leesbaarheid
Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) en Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) blijven er echter bij dat het bord wél geldig is en verwachten "geen fundamentele problemen". "De verkeersborden voor het rechtsafslaan zijn al in een wet vastgelegd", klinkt het op het kabinet van Bruno De Lille. "En die heeft voorrang op het Koninklijk Besluit dat stelt dat verkeerslichten voorrang krijgen op verkeersborden. Het bericht in de krant is fout."

Waarom er dan toch nog een extra stemming moet komen in het parlement? "Omdat het dan nog duidelijker wordt. Het is gewoon kwestie de leesbaarheid van het verkeersreglement te verhogen."

Buitenland
Ook op veiligheidsvlak zijn de meningen over het bord overigens verdeeld. "We hebben er al herhaaldelijk de aandacht op gevestigd dat het bord niet goed is voor de verkeersveiligheid omdat het verwarring creëert", zegt het kabinet van federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

Bij Brigitte Grouwels wordt dan weer benadrukt dat er tal van voorbeelden zijn in het buitenland. "De invoering van de borden heeft daar niet tot significante problemen geleid. Bovendien gaat dit maar om een proefproject, dat geëvalueerd wordt vooraleer er een uitbreiding kan komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni