De VGC-speelpleinwerking blijft populair. Haast alle speelpleinen voor kleuters en lagereschoolkinderen zijn volzet. Ruim 1.100 kinderen kunnen deze paasvakantie wekelijks terecht in een van de zeventien Nederlandstalige speelpleinen.

Ruim 1.100 kinderen spenderen deze eerste paasvakantieweek op één van de zeventien Nederlandstalige speelpleinen in het Brussels Gewest. Dat zijn er negen meer dan in 2015.

In totaal is bijna 94 procent van alle plaatsen voor de paasvakantie ingevuld. Enkel voor de tienerspeelpleinen en voor de Lenteschool (voor anderstalige nieuwkomers) zijn er nog plaatsen vrij.

De speelpleinen gaan door in Nederlandstalige scholen in Brussel. De scholen voorzien de infrastructuur en leraars zijn actief als monitor.

Meer controle

De Vlaamse Gemeenschapscommissie vernieuwde de speelpleinwerking in 2015. Collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open Vld) wou scholen nauwer betrekken bij de werking. Zo is er minstens één leerkracht aanwezig tijdens de speepleinen. Dat moest een gebrek aan controle, klachten achteraf en een grotere terughoudendheid om gebouwen open te stellen voorkomen.

Dat recept blijkt vruchten af te werpen. "Het samenspel tussen leerkrachten en jonge animatoren geeft een nieuwe schwung aan de inhoud en de creativiteit", zegt Vanhengel. "Het groeipad van de afgelopen jaren bewijst dat de kinderen en hun ouders het vernieuwde recept duidelijk kunnen smaken.”

Ook de speelpleinwerking in de zomer groeit. Waren er in 2015 achttien speelpleinen actief tijdens de zomermaanden, dan zullen dat er komende juli en augustus 28 zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni