Halve voetgangerszone op Koningsplein komt er niet

© Beliris

De Stad Brussel gaat niet akkoord met de geplande renovatie van het Koningsplein. Beliris voorzag een halve voetgangerszone aan de 'verste' kant van het standbeeld, maar de Stad ziet dat niet zitten. Ze vreest extra files als het huidige rond punt wordt omgevormd tot een kruispunt. Mogelijk worden de trottoirs wel groter.

Dat meldt La Dernière Heure op basis van bronnen, en Beliris bevestigt dat aan onze redactie. 

Eind 2014 kondigde Beliris, de federale investeringspot voor Brussel, een ambitieuze renovatie van het Koningsplein aan. Daarvoor is 3,3 miljoen euro voorzien. De ruimte voor auto's op het 18de-eeuwse plein zou worden ingeperkt om op de helft van het plein een grote voetgangerszone te kunnen creëren. Zo zouden bezoekers de gevels van de gebouwen op het plein makkelijker van een afstandje kunnen bewonderen.

Volgens de toenmalige plannen zou rond het standbeeld van Godfried van Bouillon een gazon komen. Kijkend richting Justitiepaleis zouden auto's uit beide richting langs rechts van het huidige rond punt moeten rijden. Het rond punt zou een kruispunt worden, en het is net dat aspect waarop de onderhandelingen zijn afgesprongen.

'Deinende kasseienzee'
"Wij zijn niet tegen een renovatie van het plein, die is meer dan nodig", reageert Brussels schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans de Brachène (MR) in La DH. "Nu is het een deinende kasseienzee. Maar wat er nu op tafel ligt, heeft ons niet overtuigd. De verschillende scenario's lijken ons een beetje onevenwichtig."

Volgens Coomans vreesde het college met name dat de verandering van de rotonde in een kruispunt tot extra files zou leiden. "Wij hebben geen enkele garantie op dat vlak."

Standbeeld
Hij is ook tegen de verplaatsing van het standbeeld Godfried van Bouillon, iets wat in een van de drie voorgestelde scenario's werd voorzien. "Er heeft altijd al een standbeeld gestaan op die plek. Eerst Karel-Alexander van Lorreinen en daarna dat van Godfried. Het beeld verplaatsen zou een precedent hebben betekend."

De verbouwing van het plein is voor Coomans allereerst een architecturaal project, "ook al moeten we de burger erin integreren. We kunnen terrasjes op het plein installeren, en minder plaats aan de auto laten. We zouden paaltjes kunnen plaatsen, zoals op het Place Vendôme (in Parijs, red.) zodat het plein niet meer als parking kan gebruikt worden."

Beliris van haar kant benadrukt dat de geest van het project bewaard blijft. De trottoirs rond het plein zullen vergroot worden, en de façades verlicht. "De onderhandelingen met Stad en Gewest gaan door", zegt Marianne Hiernaux van Beliris aan BRUZZ. "Tot nu toe staan de kasseien op het plein niet ter discussie. Het is wel de bedoeling dat ze heraangelegd worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?