| Het Baraplein in Anderlecht

Handelaars Baraplein na schietpartij: ‘We moeten hier zelf achter de dieven lopen’

EDB
© BRUZZ
03/04/2023

Van de schietpartij die er zaterdagavond plaatsvond, weten de handelaars rondom het Baraplein naar eigen zeggen zo goed als niets. Wel hekelen ze de vele diefstallen, drugsdelicten en vechtpartijen in de Anderlechtse wijk. 'Er zijn hier meer goede dan slechte mensen, maar de politie moet dringend optreden tegen de slechte.'

Maandagochtend. Het Baraplein baadt in het licht van een prille lentezon. Niets doet vermoeden dat iets minder dan 48 uur geleden in een van de straten rondom het plein een schietpartij plaatsvond.

Rond 22.40 uur op zaterdagavond schoot een inzittende van een voorbijrijdende wagen immers op een man die zich toen voor een kapsalon bevond. De man kreeg twee kogels in het been, maar verkeerde buiten levensgevaar. Zijn vrienden brachten hem naar het ziekenhuis.

De politie laat weten een mogelijke verdachte van de schietpartij op het spoor te zijn. “Het motief is nog niet zo duidelijk,” zegt de woordvoerster van politiezone Zuid. “Maar volgens getuigen kenden de dader en het slachtoffer elkaar enigszins. Ze zouden volgens diezelfde getuigen eerder op de dag al een aanvaring hebben gehad.”

Rondvraag bij de handelaars rondom het Baraplein leert ons weinig nieuws over het schietincident. “Nog niet van gehoord,” zegt de uitbater van een gsm-winkel. “Ik las er iets over in de krant,” klinkt het bij een groothandelaar in kleren. Of nog: “Ik hoorde van mensen dat het een beetje verderop gebeurde, maar meer weet ik niet,” klinkt het in een kapperszaak.

‘Gevaarlijkste wijk’

Wat de handelaars in de Anderlechtse wijk wél weten, is dat ze de diefstallen er grondig moe zijn. “Dit is de gevaarlijkste wijk van Brussel,” klaagt een handelaar in elektronica. “Diefstal, geweld, vuilnis overal. Hier komt iedereen stommiteiten uithalen. Dagelijks wordt hier wel een winkel bestolen. En de politie doet niets.” Een klant in de winkel knikt bevestigend.

Volgens de uitbater komt de politie pas als de rust is wedergekeerd in de wijk. “Een aantal maanden geleden stal iemand een toestel uit mijn winkel. Ik liep erachter, want het ding was veel waard. In de buurt van het Zuidstation wierp de dader een steen tegen mijn hoofd. Ik viel en een vrouw belde politie en ambulance. De politie vroeg me waarom ik er zelf was achter gelopen, maar verbaast dat je nog?”

"De handelaars helpen elkaar waar het kan, maar we hebben meer bescherming nodig."

Handelaar omgeving Baraplein

Bij een groothandelaar in kleren krijgen we hetzelfde verhaal te horen. “Het is overdreven dat hier elke dag in de winkels wordt gestolen, maar het klopt dat de klanten zich hier niet altijd veilig voelen. We hebben al meermaals handelaars zien lopen achter een dief. Er zijn hier meer goede dan slechte mensen, maar de politie moet dringend optreden tegen de slechte.”

Volgens de uitbaters van de klerenhandel is de politie niet voldoende aanwezig. “Om boetes te geven voor dubbele files, staan ze hier wel. Maar voor de rest bieden ze niet voldoende controle. De handelaars helpen elkaar waar het kan, maar we hebben meer bescherming nodig.”

Granaat

Het zijn vooral de handelaars die producten verkopen, die hun beklag doen. Een buurtbewoner die zijn boodschappen komt doen in de buurt van het Baraplein, vertelt dat hij zich niet onveilig voelt. “Ik heb wel gehoord dat iemand een granaat een café ingooide, maar van de schietpartij weet ik niets.”

"We hebben al veel inspanningen geleverd en blijven dat doen."

Woordvoerster politiezone Zuid

“Ik ken de wijk al twintig jaar,” spreekt de uitbater van een kruidenierszaak die beweringen tegen. “Het is hier een grote bordel. Ze stelen zaken uit mijn winkel terwijl ik erbij sta en de politie komt zelfs niet meer. Als ik bel, zeggen ze dat ik naar het commissariaat moet komen. Moest een Belg, en geen buitenlander, bellen, zouden ze hier wel snel staan. Soms ben ik bang, je ziet hier veel gedrogeerden.”

Gevraagd naar een reactie van de politie, krijgen we te horen dat de gemeente Anderlecht ook in de wijk van het Baraplein de ‘MMM-aanpak’ heeft toegepast. Daarmee viseerde de gemeente een microbuurt, werkte ze op meerdere fenomenen en op een multidisciplinaire wijze. Het doel was de veiligheid en netheid in de wijk te verbeteren.

“Dit deden we onder andere op vraag van de buurtbewoners” zegt Sarah Frederickx, woordvoerster van politiezone Zuid. “We hebben op dat vlak dus al veel inspanningen geleverd en blijven dat doen. We proberen dit project ook echt zichtbaarheid te geven en proberen de overlast zoveel mogelijk weg te nemen. Maar de buurtbewoners hebben natuurlijk hoge verwachtingen, waardoor we vandaag misschien nog niet alle verwachtingen hebben kunnen inlossen.”

Vorige week nog gaf de Brusselse regering groen licht voor de investering van 22 miljoen euro voor het stadsvernieuwingscontract dat de directe omgeving van het Zuidstation moet aanpakken. Daarbij worden de Europa-esplanade, het hart van het station en het Tweestationspark onder handen genomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni