Brusselse regering investeert 22 miljoen euro in heraanleg wijk rond Zuidstation

De Brusselse regering heeft groen licht gegeven voor de investering van 22 miljoen euro voor het stadsvernieuwingscontract dat de directe omgeving van het Zuidstation moet aanpakken. Daarbij worden de Europa-esplanade, het hart van het station en het Tweestationspark onder handen genomen.

De verschillende projecten zijn er voornamelijk op gericht de openbare en groene ruimten te heraanleggen en voorzieningen te creëren. Het gaat om een zone die zich uitstrekt over de grondgebieden van de gemeenten Sint-Gillis, Anderlecht en Brussel-Stad.

Zo zal onder meer de openbare ruimte op de Europa-esplanade worden heraangelegd, net als die van de overdekte straat. Het plan is om in de kleine gewelfde ruimte (onder de treinsporen) buurtvoorzieningen te vestigen. Voorts komt er in de Zuidlaan een opvangplaats voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV).

De plannen voor het hart van het station omvatten de herinrichting van de openbare ruimten, zoals het Victor Hortaplein, de Frankrijkstraat, de Onderwijsstraat en het kruispunt van de Barastraat en de Veeartsenstraat. Daarbij is het de bedoeling om de ruimte kwaliteitsvoller te maken voor de zachte weggebruikers en te zorgen voor meer groen. Er zullen ook fietspaden worden aangelegd.

Werken eindigen in 2030

Op het huizenblok in de Tweestationsstraat komt een nieuwe openbare groene ruimte langs de bovengrondse Zenne, waarvan de hoofdingang zich in de Veeartsenstraat zal bevinden.

Tot slot zullen de gemeenten Anderlecht, Sint-Gillis en Brussel-Stad projectoproepen uitschrijven voor initiatieven ter bevordering van de sociale cohesie en het gemeenschapsleven.

9322ac78-01europeccitytools-lab705.jpg

De eerste uitvoeringsfase van het project zal plaatsvinden van 1 april 2023 tot het voorjaar van 2028. Daarin zal het Brussels Gewest overgaan tot de nodige aankopen om de projecten te kunnen ontwikkelen, de overheidsopdrachten uitvoeren, technische studies verrichten, enzovoort. Nadien volgen de eigenlijke werken, die zouden eindigen in 2030.

“Stationsbuurten vormen een grote uitdaging voor steden. Voor het Zuidstation is dat niet anders," zegt minister-president Rudi Vervoort. "Met deze investering van 22 miljoen euro, aangevuld met de grote inrichtingsprincipes en de plannen voor een nieuwe metrolijn, de nieuwe hoofdzetel van de NMBS en de middelen van het wijkcontract, willen we tegen 2030 een nieuwe dynamiek op gang brengen in de Zuidwijk."

5e7328d8-axonometriev10220203imageglobalev02.jpg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?