Handelaars Sint-Katelijnewijk vrezen nieuwe Beenhouwersstraat

© brusselnieuws.be
23/02/2016

In de Sint-Katelijnewijk worden steeds meer restaurants overgenomen door groepen investeerders. De handelaars in de buurt zijn ongerust. Zij vrezen dat de Sint-Katelijnewijk de nieuwe Beenhouwersstraat wordt en dat de authenticiteit van de wijk verdwijnt.

Restaurant François aan de Baksteenkaai op de Vismarkt is overgenomen. Het restaurant, gespecialiseerd in visgerechten, is altijd eigendom geweest van dezelfde familie.

De nieuwe eigenaar van het restaurant, Samyel Citgez, heeft naast François nog zeven andere horecazaken in het Brusselse. Zo kocht hij onder andere ook Le Pré Salé aan de Vlaamsesteenweg en brasserie Jaloa op de Schuitenkaai. Zijn neef heeft ook enkele bekende restaurants gekocht op de Baksteenkaai. Hij heeft restaurant Rugbyman 1, restaurant Quai en L’Huîtrière in zijn zak.

De verschillende restaurants werken onderling samen. Wanneer een restaurant vol zit, kan het zijn dat de ober je doorverwijst naar een andere zaak in de buurt, waar je dan als klant een gratis aperitief krijgt.

De overname van François is symptomatisch voor de situatie in de Sint-Katelijnewijk, zegt Marc Withofs van de handelaarsvereniging Vismarkt aan onze redactie. "Groepen nemen steeds vaker familiale restaurants over."

Ook in de rest van de hoofdstad is dit soort groepen steeds actiever. SGB Restaurants van de gebroeders Deyaz, kocht in 2012 bijvoorbeeld de beroemde Les Brasseries Georges, nadat ze ook al La Maison du Cygne, Le Vieux Pannenhuis, Le Paon Royal, La Brasserie de L’Ommegang en La Pergola hadden overgenomen.

Authenticiteit
De handelaars in de buurt van de Vismarkt hebben geen problemen met Citgez, maar ze zijn wel ongerust over de toekomst van hun wijk. “Wat de meeste mensen hier vrezen is dat de Vismarkt een nieuwe Beenhouwersstraat of Îlot Sacré (de restaurants in de buurt van de Grote Markt) wordt. Het zou bijzonder jammer zijn dat de authenticiteit van deze gezellige buurt verdwijnt,” zegt Veronique Aelbrecht, eigenaar van Vishandel De Noordzee op het Sint-Katelijneplein.

Hoewel Brussels schepen van Economische Zaken, Marion Lemesre (MR) in La Dernière Heure nog zei dat ze absoluut geen tweede Îlot Sacré wil, vinden verschillende handelaars op de Vismarkt dat de politiek voor een deel verantwoordelijk is voor dit fenomeen.

“Met de komst van de witte kassa, de voetgangerszone en natuurlijk ook de negatieve berichtgeving over Brussel, is het er niet makkelijker op geworden,” zegt Aelbrecht. “Mensen durven niet meer naar Brussel komen, hoewel deze stad zo veel te bieden heeft. Geen wonder dat sommige mensen hun zaak verkopen.”

Relativeren
Marc Withofs relativeert de zorgen die de handelaars zich maken. Hij vindt het belangrijk dat de identiteit van de wijk gerespecteerd wordt, maar hij ziet niet in waarom dat niet het geval zou zijn met de recente overnames in de stad.

"Ik wil ook absoluut niet dat de Sint-Katelijnewijk een nieuwe Îlot Sacré wordt, maar daar is voorlopig ook helemaal geen sprake van,” zegt Withofs. “Er zijn mensen die vrezen dat de kwaliteit van de restaurants zal verslechten of dat men overal dezelfde gerechten zal voorschotelen, maar daar geloof ik niet in. Daarvoor zijn de restaurants te verschillend van elkaar,” aldus Withofs.

Ook Anne-Marie Veulemans (65), voormalige eigenaar van restaurant François, ziet geen graten in de verkoop van de restaurants. "Zulke fenomenen horen nu eenmaal bij een stad,” zegt de gepensioneerde horecauitbaatster. “Zo’n groepen zie je ook in Parijs en New York. Ik zie echt niet in waarom de identiteit van de wijk daardoor zou veranderen.”

Verder benadrukt ze nog dat ook het personeel samen met de zaak werd overgenomen en dat er voor de klant weinig verandert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni