Havenlaan: Actiecomités plannen picknick

© Annick Handelberg
© Annick Handelberg
Met onder meer een picknick op het Saincteletteplein gaan verschillende actiecomités opnieuw protesteren tegen de voorlopige heraanleg van de Havenlaan. Die begint na de gemeenteraadsverkiezingen. De Fietsersbond is wel voorstander van een snelle heraanleg.

De Actie Patrimonium-Kasseien-Platanen (APKP), een koepel van Inter-Environnement, Arau, Wijkcomité Maria-Christina/Koninginnelaan/Stefanialaan en Brussel Fabriek, plant op zondag 9 september nieuw protest tegen de nieuwe fiets- en voetpaden die minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) wil aanleggen. Dat bericht Het Nieuwsblad.

"We gaan tientallen platanen versieren en brengen een groots spektakel van de Bûûmredders tegen de Dikkenekken. De eersten zijn de doodgewone mensen met een goed hart, de tweeden de technocraten in de regering die alles beter weten dan de anderen. Uiteraard winnen de Bûûmredders", zegt woordvoerder Patrick Wouters in de krant.

Nadien is er ook nog een picknick aan het Saincteletteplein. De organisatoren hopen op vijfhonderd deelnemers. "Grouwels is nog niet van ons af", aldus nog Wouters. Bijna een jaar geleden hielden dezelfde actiecomités de grootschalige heraanleg van de Havenlaan tegen via de rechtbank.

De actievoerders vinden het niet kunnen dat er bij de aanleg betontegels worden gebruikt. Volgens hen gaan die de wortels van de platanen aantasten. Ze willen een voet- en fietspad in dolomiet.

Modder
Maar dolomiet is geen goede oplossing, klinkt het bij Grouwels. "Dolomiet is niet duurzaam en verandert in modder bij regenweer", zegt woordvoerster Nathalie De Boelpaep aan brusselnieuws.be. "Bij de heraanleg zullen de betontegels zo ver mogelijk van de bomen worden gelegd om de wortels te vrijwaren. De comités gingen in mei trouwens nog akkoord met onze plannen. Wij begrijpen dan ook niet waarom ze nu weer protesteren."

De woordvoerster wijst er verder op dat veel buurtbewoners wel vragende partij zijn voor de heraanleg. "Wij krijgen op het kabinet veel brieven en e-mails van mensen die vragen om snel iets te doen aan de Havenlaan."

Fietsersbond versus actiegroepen
Ook de Fietsersbond ziet nieuw uitstel niet zitten. "De plannen zijn misschien niet perfect maar het belangrijkste is dat er snel een oplossing komt voor fietsers en voetgangers", zegt Roel De Cleen aan brusselnieuws.be. "Er is nu helemaal geen fietspad en de staat van het voetpad is erbarmelijk. Na de voorlopige heraanleg kunnen we met z'n allen rustig nadenken over een grondige vernieuwing van de Havenlaan."

De heraanleg is nu gepland voor na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Eerst worden de nutsleidingen vernieuwd, want ook die zijn dringend aan vervanging toe, en dan begint de aanleg van het gemengde voet- en fietspad van 2,5 meter breed. De werkzaamheden zouden ongeveer vier maanden in beslag nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?