Gemeentelijk zwembad Louis Namèche in Sint-Jans-Molenbeek

| Gemeentelijk zwembad Louis Namèche in Sint-Jans-Molenbeek (archiefbeeld).

Heel weinig Brusselse zwembaden open op 1 juli

TDN
© BRUZZ
30/06/2020

De Nationale Veiligheidsraad gaf vorige week groen licht voor de heropening van alle publieke zwembaden op woensdag 1 juli. Na bijna vier maanden op het droge kan de Brusselaar dus opnieuw baantjes trekken en verkoeling opzoeken in het water. Toch zullen heel weinig zwembaden meteen de deuren kunnen openen. Het duurt wat langer om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

Van de drie zwembaden die Brussel-Stad rijk is, gaan er twee woensdag al open. Het gaat om de Baden van het Centrum in de Marollen en het zwembad van Laken. Op 20 juli volgt ook het zwembad van Neder-Over-Heembeek, waar van de coronacrisis gebruik werd gemaakt om grote werken uit te voeren.

Het besmettingsrisico is het grootst wanneer er veel volk tegelijk in het zwembad aanwezig is. Lange wachtrijen aan de loketten, kleedkamers of douches kunnen dus best vermeden worden. De Franse gemeenschap werkt aan een protocol voor zwembaden. Pas dan zal duidelijk zijn hoeveel bezoekers er maximaal aanwezig mogen zijn in de Brusselse zwembaden. Het protocol kan elk moment klaar zijn.

Schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) legt uit dat de stad Brussel proactief te werk is gegaan. Zo is er al een circulatieplan klaar, uitsluitend met eenrichtingsverkeer. Ook voor de douches en kleedkamers is een sanitair plan klaar. Er moet zoveel mogelijk worden vermeden dat bezoekers elkaar kruisen. Om voldoende afstand te waarborgen, zullen sommige douches dicht zijn. “Elk kleedhokje wordt na het omkleden schoongemaakt door een poetsvrouw”, zegt Hellings aan BRUZZ. Mogelijk zal het ook verplicht zijn te reserveren.

Reportage in zwembad van Marollen.

De VUB opent zijn zwembad stapsgewijs. In eerste instantie zullen de studenten kinésitherapie en lichamelijke opvoeding het bad gebruiken voor praktijkoefening en -examens. Vanaf maandag 6 juli kunnen ook anderen er opnieuw baantjes trekken, zij het uitsluitend ’s middags (12 tot 14 uur). De week daarna stelt de VUB-sportdienst ook de avonduren (17 tot 21 uur) open, en zal het in de weekends ook mogelijk zijn te zwemmen op de gebruikelijke openingsuren.

Tijdens de zomermaanden krijgt de VUB sowieso minder zwemmers over de vloer, maar om de veiligheid te garanderen, schreef de sportdienst een protocol van tien pagina’s uit. Zo wordt alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk afstand te houden. Bezoekers zullen op verschillende plaatsen hun handen kunnen wassen met desinfecterende gel. Douchen is verplicht bij binnenkomst, maar na het zwemmen vraagt de VUB niet te douchen. Na het omkleden maken ze zelf de kabines schoon met papieren doekjes en een spray.

Zelf badhokje kuisen

“We rekenen daarbij op de goodwill en het gezond verstand van de mensen”, aldus Dixie Van de Wiele, diensthoofd sport en beweging aan de VUB. Tijdens de weekdagen mogen er maximaal dertig zwemmers tegelijkertijd binnen. In de weekends is ook het klein bad open en kunnen er maximaal 42 personen in de VUB-zwembaden. Reserveren is er verplicht. Dat is niet alleen om wachtrijen te vermijden, maar maakt de contact tracing ook makkelijker. Wie twee weken na gebruik van het VUB-zwembad positief test op het coronavirus, wordt dan ook gevraagd contact op te nemen met de sportdienst.

In de zomermaanden draait het zwembad van de VUB bij gebrek aan studenten op de campus meestal verlies. “Dat zal nu nog groter zijn dan normaal”, zegt Van de Wiele. “Om aan eerlijke prijzen mensen te kunnen laten zwemmen, legt de VUB jaarlijks zo’n 350.000 euro op. Voor dit jaar schat ik het deficit op 650.000 euro. Toch kiezen we er bewust voor om opnieuw op te starten. Scholen en sportclubs vragen erom, maar daarnaast is het ook goed voor de fysieke én mentale gezondheid. We heropenen dus vooral uit maatschappelijk dienstbetoon.”

Wachten op protocol

Net als in Brussel-Stad zal het gemeentelijk zwembad van Etterbeek, L'Espadon, woensdag opnieuw de activiteiten hernemen. De zwembaden Poseidon (Sint-Lambrechts-Woluwe), Sportcity (Sint-Pieters-Woluwe), Louis Namèche (Molenbeek), Calypso 2000 (Watermaal-Bosvoorde) en Victor Boin (Sint-Gillis) zijn nog in volle voorbereiding. Een eventuele heropening zal daar wellicht ten vroegste volgende week mogelijk zijn.

Hetzelfde geldt voor de Baden van Sint-Joost-ten-Node. De gemeente belooft deze week meer informatie over de heropening van haar zwembad. De meeste gemeenten talmen met het aankondigen van een startdatum, omdat ze zelf nog wachten op een protocol van de Franse gemeenschap. Dat document zou alle verplichte veiligheidsvoorschriften omvatten.

"We wachten op dat protocol, maar uit de eerste elementen kunnen we afleiden dat we extra personeel zullen moeten aanwerven voor de heropening van het zwembad. Dat zal dus voor budgettaire en organisationele uitdagingen zorgen", zegt Ukkels schepen van Sport Thibaud Wyngaard (Ecolo) over het zwembad Longchamp. "We willen zo snel mogelijk openen, maar wat vaststaat, is dat de deuren dicht blijven op 1 juli." Ook het bad in duikcentrum Nemo 33 in Ukkel, het tweede diepste zwembad ter wereld, blijft voorlopig dicht, al zijn het restaurant en de duikwinkel wel open.

Renovatiewerken

In Ganshoren opent zwembad Nereus de deuren niet op 1 juli, maar op 6 juli. Het zwembad van Evere blijft dan weer langer dicht. "Het zwembad zal niet opengaan voor september", aldus waarnemend burgemeester Ridouane Chahid (PS). Dat heeft te maken met de renovatiewerken die in januari van start zijn gegaan. "Door corona hebben die werken vertraging opgelopen", aldus Chahid nog.

In bijna alle privézwembaden, zoals World Class (Elsene), Stadium 1 (Molenbeek) en Kinetix (Schaarbeek) ben je wel welkom vanaf 1 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, zwembaden Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni