| Simulatiebeeld van 'Biestepool'.

Openluchtzwembad op Biestebroekdok valt in het water

TDN
© BRUZZ
13/05/2020

De plannen waren getekend, akkoorden gesmeed en zelfs de financiering was bijna rond. Actiegroep Pool Is Cool had een plan klaar voor een openluchtzwembad op de Vaartdijk in Anderlecht. Toch zal er ook komende zomer niet in de buitenlucht gezwommen kunnen worden. De schuldige is het coronavirus.

Scholen, een rusthuis, een culturele trekpleister, maar ook ruimte voor economische of industriële activiteiten en vooral heel veel nieuwe woningen. De kanaaloevers in Anderlecht krijgen de komende jaren een heel ander gezicht. De nieuwe Biestebroekwijk moet de missing link worden tussen het Zuidstation en het centrum van Anderlecht.

In zo'n bruisende stadswijk hoort een zwembad, dacht Pool Is Cool. Het collectief vond er de ideale locatie om zijn droom te verwezenlijken. Al vijf jaar ijvert de actiegroep voor een plek waar Brusselaars in openlucht kunnen zwemmen. Op de autovrije Vaartdijk waren vergevorderde plannen om een tijdelijk zwembad 'Biestepool' neer te poten.

Onvoldoende tijd

"De financiering was bijna rond. De verschillende ministers, de gemeente Anderlecht, visit.brussels en de projectontwikkelaars van de Biestebroekwijk hadden positieve feedback gegeven", klinkt het bij Pool Is Cool. Toch zal de stekker tijdelijk uit het project getrokken worden. De coronacrisis gooit roet in het eten.

"We probeerden om het project te organiseren voor de late zomer. Veel Brusselaars zullen deze zomer niet op vakantie gaan, waardoor de nood aan verkoeling in de stad nog groter is. Maar tot vandaag is niet duidelijk hoe evenementen kunnen plaatsvinden en wanneer zwembaden terug open kunnen. Er is geen tijd voor een professionele voorbereiding."

Summer Pool in 2021

Pool Is Cool geeft de hoop echter niet op. "Het werk zal niet voor niets geweest zijn. Wij gaan meteen aan de slag voor een Brussels Summer Pool in 2021", laat de organisatie optekenen. Bedoeling is dat het project 'Biestepool' dus wel in 2021 uitgerold kan worden en de daaropvolgende zomers een permanente invulling krijgt.

Dat er dringend nood is aan nieuwe zweminfrastructuur bewijst een recente studie. De 31 voor Brusselaars toegankelijke zwembaden zijn verzadigd. Er is slechts een openbaar zwembad op bijna 39.000 inwoners, waardoor de achterstand op Wallonië (een zwembad per 29.000 inwoners) en Vlaanderen (een zwembad per 22.000 inwoners) enorm is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , pool is cool , Biestebroekdok , Biestepool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni