Biestebroek met jachthaven en 3.700 woningen

© Aries - BUUR - Idea
| Schematisch ontwerp van de nieuwe wijk rond het Biestebroekdok.

De gewestregering heeft het bijzonder bestemmingsplan (BBP) voor een nieuwe wijk rond het Biestebroekdok goedgekeurd. Het plan maakt de bouw van drie scholen en 3.700 woningen mogelijk, maar ook een omstreden marina. "Dit is een mooi kerstcadeau voor de ontwikkelaars", klinkt het bij stadsvereniging Bral.

Het BBP past in de dynamiek van het Kanaalplan dat de regering heeft opgestart om de omgeving rond het kanaal opnieuw te laten aansluiten op de stad, mét behoud van de economische activiteit. Zo moet een nieuwe gemengde wijk ontstaan met zowel productieactiviteiten als huisvesting. De twee oevers worden met elkaar verbonden en het kanaal wordt getransformeerd tot een spil van economische en logistieke activiteiten, die een kwaliteitsvolle openbare ruimte biedt aan de bewoners.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de vermenging van functies, waarbij ernaar gestreefd wordt de haven- en productieactiviteiten beter in te passen in het stadsweefsel. "Concreet zal dit bijzonder bestemmingsplan leiden tot de bouw van 370.000 vierkante meter woningen, 30.000 vierkante meter voorzieningen, 30 à 40.000 vierkante meter productieactiviteiten, 15 à 30.000 vierkante meter kleinhandel en kwaliteitsvolle groene ruimten", aldus Vervoort.

Omstreden marina

Opvallend is Vervoort in alle talen zwijgt over de mogelijkheid om een marina te bouwen op een braakterrein langs de linkeroever. "De jachthaven dient vooral om de appartementen er rond duur te kunnen verkopen", zegt Steyn Van Assche van Bral. "De goedkeuring is een mooi kerstcadeau aan de ontwikkelaars. Die mogen bovendien ook nog hoger bouwen dan eerder gepland."

Bral en andere stadsverenigingen stellen dat er geen vraag is naar een tweede jachthaven in Brussel (bovenop de bestaande in Heembeek). Zij stelden voor om het plan te vervangen door een publiek toegankelijke groene zone. "De omliggende wijken zijn dichtbevolkt en hebben weinig groen", klinkt het. De marina is ook een bedreiging voor de fietsroute langs het kanaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?