big city

JOUW VRAAG. Wat zijn de concrete plannen voor de nieuwe wijk in Anderlecht aan het kanaal?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 11/07/2017

Scholen, een rusthuis, een culturele trekpleister, maar ook ruimte voor economische activiteiten, mogelijk een jachthaven en vooral heel veel nieuwe woningen. De kanaaloevers in Anderlecht krijgen de komende jaren een heel nieuw gezicht.

VRAAG VAN VERONIQUE UIT ANDERLECHT

Vooral de omgeving van het Biestebroekdok – vandaag een postindustrieel niemandsland – zal drastisch veranderen. Enkele projectontwikkelaars hebben er jaren geleden al gronden gekocht in de hoop er woningen langs het water te kunnen bouwen. Gemeente en gewest zien dat zitten, maar vragen ook plaats te laten voor bedrijvigheid. Kwestie van de (laaggeschoolde) werkgelegenheid niet helemaal de stad uit te jagen.

“In september lanceert een ontwikkelaar bijvoorbeeld een architectuurwedstrijd voor een geheel van 80.000 vierkante meter met vooral woningen en ruimte voor bedrijven”, zegt bouwmeester Kristiaan Borret. “Het wordt interessant om te zien met welke oplossingen ontwerpers komen om beide functies te combineren. Dat is de belangrijkste uitdaging in deze nieuwe wijk.”

De multifunctionele buurt moet op termijn onderdak bieden aan meer dan 10.000 inwoners en werk verschaffen aan 3.000 mensen. Daarnaast komen er ook wijkvoorzieningen zoals scholen. Die worden gefinancierd met de stedenbouwkundige lasten, een heffing die ontwikkelaars betalen aan de gemeente. Met die inkomsten worden ook straten en pleinen aangelegd. Bij de Pierre Marchantbrug blijft ruimte voor wat groen.

Iets meer naar het noorden zijn er plannen voor een reconversie van de voormalige brouwerij Atlas. Ook voor de oude Shellsite, al jaren braak, is er een project. Investeerders willen er appartementen bouwen rond een nieuw dok dat aansluit op het kanaal. Niet iedereen is echter voorstander van een tweede Brusselse jachthaven (naast de Royal Yacht Club in Heembeek). De vraag naar aanmeerplaatsen zou weleens kunnen tegenvallen en de buurt heeft andere noden, klinkt het.

Meer richting Zuidstation hebben de gewestelijke huisvestingsmaatschappij en Citydev verlaten kantoor- en fabrieksgebouwen gekocht. Vorige week is een wedstrijd uitgeschreven om die om te bouwen tot meer dan vierhonderd woningen, waarvan de helft sociale, voorzieningen en bedrijfsruimte. In afwachting is er ruimte voor opleidingen, start-ups, kunstenaars en een skatepark.

De plannen van de meeste privéontwikkelaars zijn nog niet heel concreet, of nog niet publiek gemaakt, in afwachting van de definitieve goedkeuring van het zogenaamde Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) Biestebroek. Langs het Schipperijdok, waar woonboten liggen, wordt wel al duchtig gebouwd aan de projecten City Dox (een rusthuis, kantoren, woningen en bedrijfsruimte) en Nautilus (een woontoren op de plaats van een oud kantoorgebouw). In het bestaande stadsweefsel op de linkeroever van het kanaal zijn enkele kleinere ingrepen gepland in het kader van het wijkcontract Biestebroek.

Een bioscoopgroep wilde in de buurt ook een nieuwe cinema bouwen, maar dan wel met grote parking en dat was niet naar de zin van de overheden. De gemeente hoopt op een andere culturele trekpleister op de kop van het Biestebroekdok.

De ontsluiting van de nieuwe wijk wordt nog een uitdaging. Het openbaar vervoersaanbod is er vandaag erg mager. Gemeente en gewest zijn vragende partij voor een de heropening van het station Kuregem, maar de spoorwegen staan daar niet om te springen. De komende jaren zijn wel nieuwe busverbindingen voorzien in het busplan van de MIVB.

VOLGENDE WEEK: Is het waar dat je gebouwen van Haussmann terugvindt op de Anspachlaan?

 

 

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?