OPINIE Pool is Cool BRUZZ ACTUA 1618
Analyse

Openluchtzwemmen in Brussel: Pool is Cool laat niet los

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
06/12/2019

In een debat donderdagavond, naar aanleiding van de WHAT’S NEXT?! tentoonstelling van Pool is Cool aanstaande weekend, lijken de neuzen van alle betrokkenen in dezelfde richting te wijzen. Verschillende pistes liggen open om openlucht zwemmen in de grootstad mogelijk te maken, maar de vraag blijft: wie wil daar geld voor vrijmaken?

“Het was een heel positief debat,” bevestigt Paul Steinbrück van Pool is Cool. Steinbrück ziet een positieve evolutie in het denken rond buitenluchtzwemmen: “Zo is de Haven van Brussel, vroeger een fervente tegenstander van openluchtzwemmen in het kanaal, voorzichtig positief als we de dingen in de toekomst op een andere manier zouden aanpakken."

Voor het gesprek waren verschillende criticasters van Pool is Cool uitgenodigd. Naast havenkapitein Phillippe Herman was er ook een vertegenwoordigster van Natagora, één van de grootste milieubeschermingsorganisaties die zich in dit debat lieten gelden. Ook minister Alain Maron (Ecolo) en Leefmilieu Brussel waren van de partij.

Zwemvijvers

“Expedition Swim heeft ons veel geleerd over de waterkwaliteit van de Brusselse vijvers,” geeft Steinbrück toe. Het was duidelijk niet vanzelfsprekend om de waterkwaliteit voor de zwemmers en de lokale flora en fauna te garanderen. Verschillende expedities werden uitgesteld, en uiteindelijk zijn die in het Ter Kamerenbos en de Koninklijke Visserij zelfs helemaal niet kunnen doorgaan.

“Zwemmen in het kanaal is en blijft levensgevaarlijk."

Havenkapitein Philippe Herman

“Een oplossing zou zijn om een vijver zodanig aan te passen met biologische waterzuivering, zodat het op termijn een functionerende zwemvijver kan worden,” aldus Steinbrück, “In Deurne heb je daar met de Boekenbergvijver een mooi voorbeeld van." De gemeente Anderlecht staat volgens Pool is Cool voor dat idee open: “De Mayfair vijver in de Neerpedewijk is een optie, maar daar moet nog een uitvoerige studie voor gebeuren."

Springen in het kanaal

Wie op één van de extreem hete dagen voorbije zomer langs Coovi aan het kanaal passeerde, zal waarschijnlijk kleine groepjes zwemmers en zonnebaders hebben gespot. “Zwemmen in het kanaal is en blijft levensgevaarlijk,” waarschuwt havenkapitein Philippe Herman, “we halen nog jaarlijks tientallen lichamen uit het water. Er is geen enkele garantie dat er niet net een riool in het water heeft geloosd, of dat de avond voordien iemand een fiets in het water heeft gesmeten”.

De haven heeft een risico-analyse uitgevoerd en zwemmen in het kanaal “kan niet zonder de nodige maatregelen en ondersteuning”. Maar alles is nog niet verloren: “Voor een éénmalig evenement kunnen we de nodige voorbereidingen doen, dat doen we overigens ook voor andere kanaalgerelateerde evenementen,” bevestigt Herman.

OPINIE BIGJUMPBXLL BRUZZ ACTUA 1631

| Na de Big Jump van 2018 kreeg Pool is Cool nog een aanzienlijke boete omdat de haven niet achter het evenement stond. Nu lijken ze wel open te staan voor een goed omkaderd evenement.

Pool is Cool ziet nog een andere mogelijkheid: “Het plaatsen van een drijvend zwembad in het kanaal is ook een optie. Zo'n zwembad heeft eigen water, zodat de waterkwaliteit wel verzekerd kan worden”. Ook de Haven ziet dat zitten, “in het kanaal aan Biestebroek, of aan de Akenkaai. We hadden zelf al eerder plannen in die richting, maar vanwege de hoge kostprijs is dat toen niet gelukt”.

Centen

Daar komt het allemaal op neer nu: wie gaat dat betalen? De zuivering voor de Mayfairvijver, of het plaatsen van een drijvend zwembad zal een aardige duit kosten. In het regeerakkoord staat dat de Brusselse regering permanente of tijdelijke projecten voor openluchtzwembaden zal steunen. Bevoegd minister Alain Maron was vandaag niet bereikbaar voor commentaar, maar zei tijdens het debat dat openluchtzwemmen in Brussel “democratisch toegankelijk moet zijn”.

“Om democratisch toegankelijk te zijn moet de overheid ook voldoende plaatsen voorzien. Op 1,2 miljoen inwoners zou dat neerkomen om minstens negen openluchtzwemplaatsen.”

Paul Steinbrück (Pool is Cool)

“Dan is de enige optie tussenkomst van de regering. Ieder privé- of commercieel initiatief kan geen lage toegangsprijs garanderen,” zegt Steinbrück.

“Om democratisch toegankelijk te zijn moet de overheid ook voldoende plaatsen voorzien,” aldus Steïnbruck, “Op 1,2 miljoen inwoners zou dat neerkomen om minstens negen openluchtzwemplaatsen." Met initiatieven van Abattoir in Anderlecht en van de Stad Brussel komt het Gewest stilaan dichter bij dat magische nummer.

Maar dat is allemaal nog niet voor volgende zomer. Pool is Cool geeft wel aan plannen te hebben voor 2020, maar het is nog niet duidelijk wat die juist inhouden.

EXPO WHAT'S NEXT?! 05/12 >07/12, La Vallée

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , pool is cool , openluchtzwembad , openluchtzwemmen , Alain Maron , Leefmilieu Brussel , philippe herman , Paul Steinbrück

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni