Krijgt nieuw slachthuis van Anderlecht een dakzwembad?

© BMA
| De volledige slachthuissite in Anderlecht wordt onder handen genomen.

Krijgt het gloednieuwe slachthuis in Anderlecht een groot zwembadcomplex bovenop zijn dak? Die mogelijkheid wordt serieus bestudeerd. In de architectuurwedstrijd voor Manufakture, zoals het slachthuis zal heten, beveelt de bouwmeester het zelfs warm aan.

De bouw van een nieuw slachthuis (Manufakture) moet de volgende mijlpaal worden in de herinrichting van de slachthuissite, waarvan het masterplan al in 2012 werd voorgesteld. De nieuwbouw zal alle slacht- en snijactiviteiten concentreren. Daardoor kan heel wat industriële koterij plaats maken voor een groot plein.

Het eerste project van dit masterplan zag in 2015 het levenslicht. De voedingsmarkt werd een heus marktgebouw, FOODMET gedoopt. Intussen werd ook KOTMET aangevat. Dat project omvat onder meer studentenhuizen ter hoogte van de metrohalte Clemenceau.

Slachthuis onder parking

Tegen 2023 moet ook Manufakture zelf in gebruik genomen kunnen worden. Voor dat nieuwe slachthuis trekt de nv Abattoir 12,5 miljoen euro uit. In een gloednieuw gebouw van bijna 10.000 vierkante meter moeten versnijders, waterzuiveringstations, frigo's, opslagzalen, stallen en ateliers komen.

Bovenop het slachthuis moeten ook 550 tot 600 parkeerplaatsen komen, met een kostenplaatje van 5,5 miljoen euro. Die parking, bereikbaar via een toegangshelling, moet volstaan voor de hele slachthuissite, en kan bestaan uit twee niveau's.

20190314_Manufakture_simulatie
© BMA
| Indicatief simulatiebeeld van Manufakture.

Zwembad met een view

Daardoor zou het dak dienen als open parkeerruimte. Maar, oppert de Brusselse bouwmeester, waarom bouwen we niet nog een verdieping hoger? Die ingreep zou ruimte bieden voor een bijkomende bestemming van het gebouw.

In zijn projectoproep geeft de bouwmeester de suggestie om die extra 10.000 vierkante meter in te vullen met een open en overdekt zwembadcomplex, dat een fantastische uitzicht moet bieden over Brussel.

Het team van de bouwmeester werpt zelfs op dat de restwarmte van de koelgeneratoren in het slachthuis gerecupereerd kan worden voor de temperatuur van het zwembad. De totale kost van het complex wordt geraamd op 12 miljoen euro.

De finale beslissing ligt bij de nv Abattoir. Die is nu op zoek naar een ontwerper en stabiliteitsingenieur voor de volledige architectuuropdracht. De werken zouden in 2021 moeten beginnen. Het budget voor het dakzwembad is nog niet gevonden, en dus blijft het een voorwaardelijk onderdeel van de projectoproep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?