Abattoir vraagt extra steun voor renovatie overdekte markt

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 14 september 2018

Een renovatie van bijna 10 jaar. Dat staat de overdekte markt bij Abattoir in Anderlecht te wachten. Een gedetailleerde restauratie die op zijn minst 3,5 miljoen euro zal kosten. Abattoir moet die investering voor een groot stuk zelf dragen en vraagt nu extra financiële steun van de overheden.

De iconische markthal van de Abattoir is bijna 130 jaar oud. En dus is het zware metaal moe, van weer, wind en intensief gebruik van de hal.

Extra geld nodig

De eerste fase van de face-lift is vandaag gestart. "Het gaat om de versteviging van de hal. Dat kost 300.000 euro, wij betalen daar 60% van", aldus CEO Joris Tiebout.

De renovatie van de hal wordt opgedeeld in acht fases. Voor tweede fase, het restaureren van de achtergevel, is er al een bouwvergunning. Maar voor de werken kunnen starten moet er aannemer en, vooral, extra geld gevonden worden.

"Vanaf de tweede fase vinden we dat er extra financiële steun mag zijn van de overheden", zegt Tiebout. "We willen een debat voeren over de financiële haalbaarheid van de restauratie."

Gewest helpt

Minister-president Vervoort was aanwezig in de markthal. Hij zei dat er gezocht wordt naar een oplossing en de subsidies van het Gewest voor de renovatie verhoogd kunnen worden. Zo wil Vervoort voor de eerste fase 65% van de kosten dragen, in plaats van 40%.

De overdekte markthal zou in 2028 helemaal gerenoveerd moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?