Expedition Swim is gedaan: ‘Veel interesse, maar niet evident’

© Pool is Cool
| Archiefbeeld

Zondag was de laatste Expedition Swim van het jaar. In totaal schreven meer dan 2.600 zwemmers zich in om een duik te nemen in de Brusselse wateren. Helaas moest ook deze laatste zwemtest op het laatste moment geannuleerd worden omdat de waterkwaliteit niet aan de juiste eisen voldeed: “We hebben veel pech gehad met het weer.”

Toen voormalig milieuminister Céline Fremault de zwemtests aankondigde zouden eerst zes locaties getest worden. Tegen de zomer bleven daar nog drie van over. Van die drie geplande expedities is uiteindelijk enkel deze aan de Neerpedevijver kunnen doorgaan.

Zowel bij de vijver van het Ter Kamerenbos als de vijver van de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde moesten de zwemtesten geannuleerd worden door bacteriën in het water. Blauwalgen die welig tierden door de hitte, of E.coli die onder andere buikvliesontstekingen kunnen veroorzaken.

Geen onverdeeld succes

“Niet alles is verloren,” zegt woordvoerder Paul Steinbrück vanuit het Ter Kamerenbos, “we hebben een sauna geïnstalleerd en zijn aan het genieten naast het water.” Hij geeft onmiddellijk toe dat de expeditie zeker geen onverdeeld succes kan genoemd worden: “Al zit het qua interesse van het publiek zeker goed, alle testen waren bijna onmiddellijk volgeboekt.”

2.600 mensen schreven zich in, het maximaal aantal toegelaten plaatsen. "We hebben telkens 25 procent van de plaatsen open gehouden zodat passanten ook het water in konden. De Brusselaar wil kunnen zwemmen in de stad."

“We gaan nu samen met onze partner Brussel Leefmilieu en de gemeentes moeten onderzoeken wat we kunnen doen. De waterkwaliteit van de vijvers fluctueert zeer snel, en is extreem onderhevig aan het weer. Wat kunnen we doen om die kwaliteit te stabiliseren bijvoorbeeld? Hoe vermijd je dat het weer zo een extreme impact heeft?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?