© Sean Marshall/Flickr

Heizel wordt knooppunt voor trams

JCO, SVG
© brusselnieuws.be
26/01/2016

De halte Heizel wordt omgevormd tot een heus knooppunt voor het tramverkeer in het noorden van Brussel. Naast paleis 12 komt een nieuw depot en lijnen 3, 7 en 9 zullen er allemaal toekomen. Lijn 9 wordt meteen doorgetrokken tot op het plateau.

Dat maakt Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) bekend.

De aanleg van tram 9 is al in volle gang. In een eerste fase zal de nieuwe tram maar rijden tot het UZ in Jette. Maar de MIVB en het Gewest hebben nu ook een akkoord over het tracé dat tram 9 naar de Heizel moet brengen.

Het verlengde tracé van lijn 9 zal dan de huidige metrohaltes Koning Boudewijn en Heizel aandoen en wordt aangesloten op de eindpunten van lijn 7 (Heizel) en lijn 3 (Esplanade).

Het hele net moet ook aangesloten worden op Brabantnet, het grote tramplan van De Lijn. Die voorziet een verbinding vanuit de Heizel naar Willebroek, een ringtram tussen het UZ en de luchthaven en een lijn naar de luchthaven vanuit Brussel-Noord.

Om dat alles in goede banen te leiden komt er een nieuw depot naast Paleis 12. Er komt ook een verlenging van de sporen tot op Parking C. Daar moet in de toekomst het nieuwe Anderlechtstadion en de bijbehorende overstapparking komen. De nieuwe traminfrastructuur moet ook de bereikbaarheid van het Neo-complex verbeteren.

De verschillende uitbreidingen van het spoornet zullen in totaal 55,9 miljoen euro kosten. De verplaatsing van de huidige eindhalte van de tram aan de Heizel en de bouw van een nieuwe tramstelplaats zullen dan weer 63 miljoen kosten.

In principe moet de hele operatie tegen 2019 afgerond zijn.

Er is wel een belangrijke kanttekening bij de tramplannen van het Gewest. De piste voor een tram naar de nieuwe pool op Thurn & Taxis wordt begraven. “Alvast voor de eerste tien jaar”, aldus Smet. De nieuwe bewoners van de zone zullen het moeten stellen met het nieuwe GEN-station daar en een verbeterde busverbinding.

Lees vanaf woensdag het volledige interview met Pascal Smet in Brussel Deze Week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie