Helden van 2023 (4): Christos Doulkeridis hielp bij bosbranden op Rhodos

Annelies Bontjes
© BRUZZ
28/12/2023

| Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene, met een portret van zijn overleden ouders.

Eindejaarsreeks: helden van 2023. Meer weten?

Niet alle helden dragen een Superman-pak. Vaker zijn het gewone mensen die iets buitengewoon moedigs doen. BRUZZ laat vier Brusselaars aan het woord over hun heldendaad die van Brussel een betere plek maakt.

“Ik was afgelopen zomer met vakantie op Rhodos, op bezoek bij familie, toen er bosbranden uitbraken. Het vuur begon de dorpen te bereiken en daarom besloten de Griekse autoriteiten om te beginnen met evacuaties. Duizenden mensen moesten ineens hun huis verlaten. Het was echt een noodsituatie. De chaos was groot.”

“Ik kwam meteen in actie. Het was voor mij geen optie om niets te doen, zo zit ik niet in elkaar. Door mijn werk als burgemeester ben ik het gewend om snel te schakelen. Ik heb de eerste nacht doorgebracht in de sporthal van een school waar mensen werden opgevangen. Ik hielp met vertalen en het uitdelen van dekens, eten en drinken. Er was veel solidariteit, dat was indrukwekkend om te zien. Supermarkten deelden hun spullen uit en iedereen hielp elkaar.”

"Ik zou de volgende keer precies hetzelfde doen"

Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene

1871 Helden Christos burgemeester met portret van zijn overleden ouders 3

“Door de bosbranden is vooral veel natuur verloren gegaan. Er zijn ook hotels en huizen verwoest, maar gelukkig niet veel. Toerisme is heel belangrijk voor Rhodos. Door klimaatverandering bestaat het risico dat er weer bosbranden zullen voorkomen.”
“Dit is niet echt de eerste keer dat ik in dit soort situaties tussenbeide kom. Drie jaar geleden was het een demonstratie in Elsene die uit de hand liep. Op zo'n moment is er geen plaats voor angst.”

1871 Helden Christos burgemeester met portret van zijn overleden ouders 3

| Christos burgemeester met een portret van zijn overleden ouders.

“Toen ik terugkwam van Rhodos besefte ik pas goed wat ik had meegemaakt. Ik was zelf niet bang geweest, maar mijn kinderen hadden zich wel zorgen om mij gemaakt. 'Had ik niet eerder weg moeten gaan?' vroeg ik me af. Toch zou ik een volgende keer precies hetzelfde doen.”

“Drie jaar geleden was er in de zomer brand in het dorp van mijn ouders, toen is hun oude caravan verbrand. Die had grote emotionele waarde. Jarenlang gingen mijn ouders ermee naar markten in België om Griekse producten te verkopen. Toen ze met pensioen gingen, keerden ze terug naar Griekenland en namen hun meubels mee in deze caravan.”

2023: een jaar over de top

We blikken terug op het jaar 2023: een jaar over de top

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni