handboeien politie arrestatie

Helft van de arrestanten in september waren mensen zonder wettelijk verblijf

KVDP
© BRUZZ
21/10/2023

Iets meer dan de helft van de mensen die de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene vorige maand heeft opgepakt waren mensen in onwettig verblijf. Dat zegt korpschef Michel Goovaerts in een interview met De Tijd. "Soms pakken we 's morgens iemand op en hangt hij er 's middags opnieuw aan."

Na de terreurdaad van Abdesalem Lassoued staan de mensen zonder papieren volop in de schijnwerpers. Lassoued, een 45-jarige Tunesiër, verbleef zes jaar illegaal in ons land. "Wie illegaal in het land verblijft heeft geen recht op een plaats in de samenleving," zei premier Alexander De Croo donderdag nog in de Kamer.

Hoeveel mensen zonder wettig verblijf ons land telt, is onduidelijk. Volgens het laatste onderzoek van de VUB zijn ze met 112.000. In schattingen worden doorgaans getallen aangehaald tussen 100.000 en 200.000. Wat vaststaat, is dat jaarlijks 20.000 mensen een eerste keer het bevel krijgen om het grondgebied te verlaten.

Diefstal

De grote groep sans-papiers is divers en bestaat uit families, minderjarigen en alleenstaande mannen, waarvan slechts een minderheid in contact komt met de politie of radicaliseert. Omdat ze in de illegaliteit leven en geen toegang hebben tot een legaal inkomen proberen velen te overleven via zwartwerk. Anderen belanden in de criminaliteit door drugs- of mensenhandel, of gaan aan het stelen.

De politie wordt vooral met dat laatste geconfronteerd. In de maand september was iets meer dan de helft van de arrestanten in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene sans-papiers. "We deden 585 arrestaties, waarvan 298 van illegalen," zegt korpschef Michel Goovaerts in een interview met De Tijd. Een derde van die mensen werd gearresteerd omdat ze illegaal in het land verbleven, maar had geen strafbare feiten gepleegd. Dat was voor de rest wel het geval. Het ging dan voornamelijk om diefstal. "Handtassen of horloges die van schouders of polsen worden getrokken." Gegevens van andere maanden zijn er voorlopig niet.

Arrestaties zonder gevolg

In de meeste gevallen gaat het niet om transmigranten, die bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk willen doorreizen, maar om mensen die een geweigerde asielaanvraag op zak hebben en hier willen blijven. Bij een strafbaar feit neemt de politie contact op met het parket en de Dienst Vreemdelingenzaken, maar arrestaties blijven vaak zonder gevolg.

Goovaerts: "Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs kan je niet terugsturen omdat hun thuislanden hen liever kwijt dan rijk zijn. En in de gesloten asielcentra is geen plaats of personeel. Je kan je de frustratie bij ons korps voorstellen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni