Helft van de jongeren weet waar je cocaïne koopt

Ona Lories
27/09/2022
© Saskia Vanderstichele

Deliveroo of Uber Eats? Lekker én makkelijk. Veel onrustwekkender is de wetenschap dat jongeren haast even weinig moeite moeten doen om harddrugs te kopen. Ruim één op de twee Vlaamse en Brusselse jongeren geeft in een bevraging van Erasmix, het e-magazine van de bachelorstudenten Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel, aan dat ze binnen één dag cocaïne of ketamine kunnen scoren als ze dat willen.

Wat is cocaïne?

Een opwekkende stof, gewonnen uit bladeren van de cocaplant. Na chemische bewerking wordt het een wit of gelig poeder.

Cocaïne wordt doorgaans gesnoven, maar ook soms geïnjecteerd of (als “crack”) gerookt. Het effect van de drug duurt een uurtje en geeft de gebruiker een gevoel van kracht, euforie, energie, helderheid en opwinding.
Cocaïne is lichamelijk niét maar geestelijk wél verslavend. Je put je reserves en je lichaam uit doordat je kan blijven doorgaan zonder voldoende eten, drinken of rust. Hartkloppingen, bloeddrukproblemen en zelfs een hartaanval horen tot de mogelijke schadelijke effecten, net als roekeloos of agressief gedrag. Neusbloedingen en angststoornissen komen frequent voor.

Bron: www.druglijn.be

Wat is ketamine?

Een snelwerkend verdovingsmiddel dat in 1961 werd ontwikkeld. Sindsdien wordt het gebruikt bij het wisselen van verbanden in brandwondencentra of als verdovingsmiddel bij operaties in het ziekenhuis. Voor medisch gebruik hanteren artsen injecties. Toen ketamine in de jaren negentig van de vorige eeuw als recreatieve drug opdook, was dat in poeder- of tabletvorm. In kleinere dosissen roept ketamine een dromerige roes op, bij grotere dosissen leidt het tot hallucinaties en zelfs bijna-doodervaringen. De na-effecten kunnen tot drie uur aanhouden en er bestaat een risico op een gevaarlijke bad trip. Nog neveneffecten: hartstilstand, hersenschade, chronische blaasontsteking, psychose, verstikking in eigen braaksel en paranoia. Ketamine is zowel geestelijk als lichamelijk erg verslavend.

Bron: www.druglijn.be

Wie een abonnement op Play More van Telenet heeft, kent de televisieserie “Euphoria” misschien wel. Deze tienerserie van het prestigieuze Amerikaanse netwerk HBO schetst een ontluisterend én ontroerend portret van schooljongeren en hun leefwereld. Klasperikelen, vriendschappen, ontluikende relaties, gender issues, ontwrichte families, seks… Het passeert allemaal de revue. “Euphoria” biedt echter ook en vooral drugs – véél drugs. De occasionele joint natuurlijk, maar ook cocaïne en ketamine worden in schokkende hoeveelheden geconsumeerd. Met alle gevolgen van dien. Het hoofdpersonage, gespeeld door Zendaya, gaat maar net niet ten onder aan haar verslaving.

Natuurlijk is “Euphoria” fictie en wordt de realiteit uitvergroot. Natuurlijk speelt het zich af in de Verenigde Staten, waar alles net iets meer over the top is dan bij ons. Maar ook in ons land zijn harddrugs aan een opmars bezig bij de jeugd. Erasmix bevroeg in mei 2022 zeshonderd jongeren uit Vlaanderen en Brussel over hun ervaringen met drugs en de resultaten zijn op zijn minst alarmerend. Hoewel we geen statistische conclusies uit onze enquête mogen trekken, stemmen de antwoorden op onze vragen toch tot nadenken.

“Ik vind dat je met kinderen van twaalf al moet praten over de gevaren van drugs"

Jan Tytgat, toxicoloog (KU Leuven)

Zo geeft zestig procent van de jongeren aan minstens één vriend of familielid te hebben die cocaïne of ketamine gebruikt – toch niet de onschuldigste verdovende middelen. Maar misschien nog straffer is het antwoord op de vraag of jongeren makkelijk aan dergelijke harddrugs kunnen komen. Ja, zo blijkt voor liefst 52 procent van de respondenten. Zij zeggen dat ze makkelijk aan cocaïne kunnen geraken in minder dan een dag.

Studente Ona Lories werkte mee aan de enquête.

Whatsappgroepen

De twintigjarige Stef (Stef is een schuilnaam nvdr) vertelt hoe dat mogelijk is: “Er bestaan Whatsappgroepen waarin dealers sturen hoeveel coke je kan kopen en tegen welke prijs. De dealers rijden intussen rond met de auto en als je op hun bericht reageert, staan ze binnen het uur aan je voordeur met jouw bestelling.”

De tijd dat jongeren hun eerste trekje van een joint namen omdat iemand op een feestje toevallig wat weed bijhad, ligt achter ons. De dealers zijn inventiever dan ooit, bevestigt ook Sébastien Vaessen, preventiemedewerker bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). “Die gasten houden in de gaten hoe jongeren gebruik maken van sociale media en spelen daar vervolgens handig op in”, zegt hij.

Dat stemt tot nadenken en de mirakeloplossing bestaat niet, maar CGG-medewerker Sébastien Vaessen ziet qua preventie wel een belangrijke rol voor het onderwijs. “Jongeren hebben nog steeds het gevoel dat ze zelf op zoek moeten gaan naar de juiste informatie. We moeten leerkrachten beter opleiden, zodat ze signalen kunnen opvangen en gesprekken kunnen aanknopen wanneer er een drugprobleem is.”

Toxicoloog Jan Tytgat, professor aan de KU Leuven, gaat nog een stapje verder en vindt dat preventie zelfs al op jongere leeftijd mag worden aangepakt: “Ik vind dat je met kinderen van twaalf al moet kunnen praten over de gevaren van drugs. Preventie van zaken waaraan je kan sterven, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Dit artikel verscheen eerder in Erasmix, het e-magazine van de bachelorstudenten Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel.

Heb je na het lezen van dit artikel nood aan een gesprek? Bij de Druglijn kan je anoniem terecht via mail, chat of telefoon: www.druglijn.be

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Dealen met drugs, cocaïne, ketamine, drugs, drugbeleid, dealen met drugs, erasmix magazine, Erasmus hogeschool, Euphoria

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni