Helft van geteste symptomatische personen in Brussel is positief

© PhotoNews
| De wetenschappelijke onderzoeksinstelling Sciensano in Ukkel.

Liefst de helft van de symptomatische personen die vorige week in Brussel werden getest op covid-19, blijkt een positief resultaat te hebben. Dat meldt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. De algemene positiviteitsratio van de tests die in Brussel wordt afgenomen ligt op 33 procent.

Afgelopen maandag was er een piek van een positiviteitsratio van 42 procent in Brussel, maar de gemiddelde positiviteitsratio in Brussel bedraagt momenteel 33 procent, ofwel een op drie geteste personen die besmet zijn met COVID-19. Specifiek gekeken naar de symptomatische personen blijkt liefst de helft besmet.

Als mensen zich niet goed voelen, moeten ze zich zo snel en goed mogelijk proberen te isoleren. Doordat 50 procent van de symptomatische personen positief test, is de kans heel erg groot dat je covid hebt als je ziek bent. "Dus zich afzonderen en huisdokter bellen is de boodschap", zegt Neven.

Toch ziet ze ook enigszins een goede evolutie in de testresultaten, want het aantal afgenomen tests daal lichtjes. Mogelijk door de hoogrisicocontacten die niet meer getest worden of net doordat er minder zieken zijn.

"Ik ben positief voorzichtig omdat het aantal besmettingen afneemt, maar het aantal testen ook. Het ziet ernaar uit dat het ietwat afzwakt. De symptomatische mensen gaan wel vooral naar de huisartsen, terwijl ze naar de centra kunnen gaan. Dat willen we nog stimuleren om de huisartsen te ontlasten", zegt Neven.

Testcapaciteit

De Brusselse testcapaciteit wordt intussen verder opgebouwd. Deze week zal het nieuwe testcentrum in Molenbeek de deuren openen en in de daaropvolgende dagen volgen nog nieuwe testcentra in Schaarbeek en later in Anderlecht. Momenteel zitten de Brusselse testcentra gemiddeld aan een goede 7.000 testen per dag, maar met deze bijkomende capaciteit van zo'n 1.500 tests kunnen doelgroepen zoals zorgpersoneel en hoogrisicocontacten binnenkort opnieuw opgevangen worden.

"We hebben zelfs een piekdag gehad van 9.200 tests op 20 oktober. We zitten de jongste weken op ongeveer 50.000 tests per week. De capaciteit is er. Het is bewezen dat we dat kunnen, want de centra zaten nog niet helemaal vol", zegt het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Er is zelfs enigszins sprake van overcapaciteit, maar zo zijn ze klaar om ook de hoogrisicocontacten opnieuw te ontvangen wanneer deze mogen getest worden", besluit Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?