Tot 8.000 coronatests per dag op luchthaven voor reizigers uit rode zone

© Belgaimage
| Het Covid-19 testcentrum op Brussels Airport (archiefbeeld)

Nu elke terugkerende reiziger verplicht twee coronatests moet doen, schroeft het testcentrum op de luchthaven van Zaventem zijn capaciteit serieus op. Vanaf vrijdag kunnen er per dag tot 8.000 vliegtuigpassagiers die terugkeren uit een rode zone getest worden. Dat is een verviervoudiging.

Woensdag besliste het Overlegcomité om iedere terugkerende reiziger die minstens 48 uur in een rode zone heeft verbleven twee coronatests en een verplichte quarantaine op te leggen. Dat moet er mee helpen voor zorgen dat het aantal coronabesmettingen niet opnieuw de hoogte ingaat door inreizende vakantiegangers, wat na de krokus- en zomervakantie al gebeurde.

Het testcentrum op de luchthaven vergroot daarom zijn testcapaciteit. Van 2.000 PCR-tests per dag schaalt Eurofins, het bedrijf achter het testcentrum, op naar 8.000 tests per dag.

"De laatste weken hebben we al voorbereidingen getroffen om te kunnen inspelen op eventuele wijzigingen in de teststrategie op de luchthaven. Zo hebben we extra apparatuur in gereedheid gebracht. We zijn klaar”, zegt Tibo Demoor van Eurofins. Het bedrijf heeft recent nog drie testcentra geopend in Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Joost.

De verplichte tests voor terugkerende reizigers die een 16-cijferige code krijgen, zijn gratis voor de reiziger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?