Zuidstation

| Het Zuidstation.

NMBS 'ter beschikking' om testcapaciteit te voorzien in station Brussel-Zuid

© Belga
30/12/2020

Spoorwegmaatschappij NMBS staat ter beschikking van de overheid om in het station Brussel-Zuid plaats te voorzien waar coronatests kunnen worden afgenomen. Dat zegt de maatschappij woensdag, nadat het Overlegcomité beslist heeft dat Belgen die terugkeren uit een rode zone zich snel moeten laten testen.

Vanaf donderdag moet iedereen die terugkomt uit een rode zone en daar meer dan twee dagen verbleef verplicht in quarantaine, kondigde premier Alexander De Croo aan. De reizigers moeten zich op de eerste dag van hun terugkeer meteen laten testen, en ook op de zevende dag.

De Croo voegde toe dat op Brussels Airport de bestaande testcapaciteit zal worden uitgebreid om inkomende reizigers toe te laten zich daar meteen vrijwillig te laten testen, en dat op de luchthaven van Charleroi en in het station Brussel-Zuid testcapaciteit zal worden ontwikkeld. "We hebben kennis genomen van de beslissingen van het Overlegcomité en er is intussen contact geweest met onze voogdijminister, Georges Gilkinet," reageert de NMBS woensdag over de plannen in Brussel-Zuid.

Het station is de voornaamste aankomst- en vertrekplaats van een reeks internationale treinen (Eurostar, Thalys, ICE ...). "We staan ter beschikking van de betrokken autoriteiten om samen met hen het logistieke aspect van de aanvraag te onderzoeken."

Ook op Brussels Airport is er nog weinig extra informatie voorhanden. Maar in het testcentrum op de luchthaven is er in elk geval nog ruimte voor bijkomende tests. Tijdens de kerstvakantie werden er volgens luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli elke dag gemiddeld 1.500 mensen getest, terwijl het centrum "kan opschalen tot 6.000 tests per dag, gespreid over de dag".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Mobiliteit , coronavirus , corona , coronacrisis , brussel zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni