| Luchthaven Zaventem (archiefbeeld)

Verplichte quarantaine en test na terugkeer uit rode zone

© Belga
30/12/2020
Updated: 30/12/2020 16.11u

Vanaf 31 december geldt een verplichte quarantaine na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. Die wordt pas beëindigd na een negatieve test op dag zeven. Dat heeft het Overlegcomité woensdag beslist, meldt eerste minister Alexander De Croo (Open VLD).

Tot op vandaag wordt via de gegevens van het Passagier Lokalisatie Formulier berekend wie een hoog risico liep in het buitenland. Terugkerende reizigers kunnen daarna een sms krijgen die hen een quarantaine oplegt.

Vanaf donderdag moet iedereen die terugkomt uit een rode zone en daar meer dan twee dagen verbleef verplicht in quarantaine, gevolgd door een test.

Uitzonderingen

Er zijn wel enkele uitzonderingen voorzien. Wie een kritische functie uitoefent in een essentiële sector, kan nog steeds gaan werken als hij een attest van de werkgever heeft. Studenten krijgen toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen.

En voor inwoners die om professionele redenen in het buitenland verbleven, is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, mits attest van de werkgever. De nieuwe maatregelen gelden voorlopig tot 15 januari.

Experts zoals Erika Vlieghe pleitten voor een verplichte recente coronatest en quarantaine voor landgenoten die terugkeren vanop reis. Ze vonden het huidige verplichte reizigersformulier (Passagier Lokalisatie Formulier of PLF) onvoldoende.

"Wat we nu hebben is niet veilig of solide genoeg. Een systeem alleen gebaseerd op goodwill kunnen we ons in deze fase niet zo goed meer permitteren", zei infectiologe Erika Vlieghe woensdag in De Ochtend op Radio 1.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, vliegtuigreizigers, reizigers, overlegcomité, quarantaine, quarantaine toeristen, aanpak coronacrisis, anticoronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni