Sociale woningen in Brussel

| (archiefbeeld)

Helft van residentiële woningen in Brussel heeft geen energieprestatiecertificaat

© Belga
23/12/2022

Bijna de helft van de residentiële woningen in het Brussel gewest beschikt nog niet over een energieprestatiecertificaat (EPB), terwijl dat tegen 2025 een verplichting wordt in Brussel. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) heeft opgevraagd bij Brussels minister voor Leefmilieu, Klimaattransitie en Energie Alain Maron (Ecolo).

De regelgeving van het EPB-certificaat trad in het Brussels gewest in werking in 2011. In de afgelopen elf jaar werden in totaal 331.143 EPB-certificaten opgesteldf, waarvan er 266.981 vandaag geldig zijn. Het gaat om 230.936 appartementen en 36.045 huizen met een geldig certificaat.

"Dat betekent dat ongeveer 55% van het residentiële vastgoedpark over een EPB-certificaat beschikt", blijkt uit het antwoord van minister Maron.

In verhouding tot het aantal wooneenheden zijn in de gemeentes Elsene (70,27 procent), stad Brussel (63,75 procent) en Ukkel (63,60 procent) de meeste certificaten verleend. De gemeentes Ganshoren (46,50 procent), Sint-Agatha-Berchem (50,05 procent) en Schaarbeek (50,17 procent) staan onderaan het lijstje.

De beoordeling van een EPB-certificaat gaat van A++, het laagste energieverbruik, tot G, het hoogste energieverbruik. In heel het Brussels gewest halen slechts 42 woningen de hoogste score. De meeste woningen hebben een energiecertificaat vanaf en lager dan D. De groep met een G-certificaat is zelfs het grootst en bedraagt bijna 100.000 woningen.

"Leefmilieu Brussel geeft zelf ook toe dat de inspectieaanpak voor verbetering vatbaar is, dus hopelijk kunnen we daar ook snel vooruitgang in verwachten. Als we onze eigen energie- en klimaatdoelstellingen willen behalen, zal dat broodnodig zijn", aldus Debaets.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni