1786 Modulair wonen Vorst 6

Help eens een daklozenwoning betalen: vzw Straatverplegers start crowdfunding

CD
© BRUZZ
16/07/2022

Vzw Straatverplegers heeft een crowdfundingcampagne gelanceerd voor het project 'Sweet Home Module'. Daarmee worden kwalitatieve mobiele woonmodules geplaatst op tijdelijk ongebruikte terreinen, om zo sneller betaalbare woongelegenheid voor een uiterst kwetsbaar publiek beschikbaar te maken.

Vzw Straatverplegers lanceerde het project van woonmodules in 2018. Zo'n woonmodule is een soort tiny house: een kwalitatief houten prefab-huis van 26 vierkante meter. Die tiny houses kunnen worden verplaatst en een plek krijgen op terreinen die tijdelijk geen invulling hebben.

"Onze woonmodules voldoen aan de woonnormen van het Brussels Gewest. Zij zijn dus een oplossing op zich. Maar ze hebben ook het grote voordeel dat ze heel weinig kosten voor de bewoners, gezien er geen gemeenschappelijke lasten zijn zoals in een appartement," zegt Olivier Vadi van Straatverplegers.

Zes woonmodules in Vorst

In Vorst werd al een terrein met zes van dergelijke woonmodules ingehuldigd. Een van de bewoners is Robert, die 20 jaar op straat heeft geleefd. "Ik zou willen dat de andere mensen die nog op straat leven, ook een woonmodule konden krijgen. Zo zouden ze hun leven terug kunnen oppakken," zegt Robert.

Dat is ook wat vzw Straatverplegers wil. Het project heeft zijn testfase afgerond. "Nu is het van belang dat het verder kan worden uitgerold in andere gemeenten en door andere geïnteresseerde partijen. De volgende modules zijn gepland voor Neder-over-Heembeek. In de toekomst willen we het project ook graag in Luik uitrollen," aldus de vzw.

Om meerdere woonmodules te kunnen bouwen, lanceert vzw Straatverplegers een crowdfundingcampagne. Concreet zamelt de vzw 45.000 euro in om één woonmodule te bouwen.

Wie het project wil steunen kan dat via de crowdfundingcampagne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni