Herman Matthijs naar Universiteit Gent

Herman Matthijs, professor economie aan de VUB en mediafiguur, gaat voor de Universiteit Gent werken. Een conflict met de VUB ligt aan de basis van zijn vertrek.

Het boterde al een tijdje niet meer tussen Matthijs en de vakgroep Politieke Wetenschappen, waar hij onder meer Overheidsfinanciën doceert.

Matthijs wou gewoon hoogleraar worden, maar de benoeming bleef uit. Volgens Matthijs zijn er politieke motieven in het geding. Rector Paul De Knop, die hierover in het studentenblad De Moeial wordt geïnterviewd, zegt dat Matthijs niet aan de criteria voldoet om gewoon hoogleraar te worden.

Zopas is beslist dat Matthijs naar de Universiteit Gent verkast. Hij zal er gaan werken voor de faculteit economie. Hoe hij precies ingeschakeld zal worden is nog niet duidelijk. "Het is allemaal zo rap gegaan," zegt Matthijs aan Brussel Deze Week. Hij zal wel nog enkele vakken aan de VUB blijven geven.

Volgens sommigen is er een verband tussen het vertrek van Matthijs naar Gent en de komst van Ugent-professor Internationale recht Marc Cogen naar de VUB. Cogen is controversieel omwille van uitspraken over Israël. Hij was niet meer gewenst aan de Universiteit Gent.

Maar Rector Paul De Knop, ontkent dat er sprake zou zijn van een ruil. "De twee detacheringen zijn niet aan elkaar gekoppeld en vonden toevallig op hetzelfde moment plaats."

De Knop geeft wel toe dat het vertrek van Matthijs de VUB ongelegen komt. Matthijs is een graaggeziene gast in de media als het over begroting en overheidsfinanciën. "Daarom zou ik hem ook liever niet volledig zien verdwijnen van de VUB," aldus de rector.Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?