Het Biloba-model in ouderenzorg

© Saskia Vanderstichele
De ‘klassieke’ rusthuizen kampen met een imagoprobleem onder senioren van vreemde origine, terwijl ook bij hen de vergrijzing hard toeslaat. Brigitte Grouwels (CD&V, VGC-lid voor Welzijn) en staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) kondigen daarom een nieuw gezondheids- en welzijnscentrum aan naar het model van het Biloba Huis.

Het Biloba Huis is een privé woonproject in de Schaarbeekse Brabantwijk, met specifieke aandacht voor allochtone ouderen en hun behoeften.

Na het artikel 'Steek ons alsjeblieft niet in een rusthuis' in deze krant (BDW 1305, p. 4-5) stelde Vlaams parlementslid Ya­mila Idrissi (SP.A) vragen aan minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hoe ziet u de omvang en impact van de problematiek? Hoe schat u de uitdagingen in? Hoe denkt u de negatieve beeldvorming rond klassieke ou­de­renzorg tegen te gaan? Hoe denkt u interculturalisering binnen het seniorenwerk duurzaam te verankeren? Het zijn vragen die de Brusselse Welzijns- en Gezondheidsraad ook stelt. "Zij pleiten voor een mentaliteitswijziging naar een interculturele seniorensamenleving, want we zullen continu met de specifieke behoeften van allochtonen geconfronteerd blijven," stelt Idrissi.

Vandeurzen antwoordde op 17 januari in de commissie Welzijn. De minister zegt dat het aandeel van etnisch-culturele minderheden onder senioren toeneemt, al heeft hij geen relevante cijfers over 'nieuwe Belgen'. Het zijn trouwens gewoon Belgen, zegt hij. "Op Vlaams niveau is er nog geen overkoepelende aanpak, maar globaal moet de omgang met hulpvragers van diverse origine gewaarborgd zijn." Vandeurzen verwees ook naar het Woonzorgdecreet, dat werkingsprincipes garandeert wars van discriminatie. Geen aparte formules voor Turken, Marokkanen of Joden, dus.
Biloba zou hét model zijn om in het multi-etnische Brussel 'andere' woonzorg te bieden. Niet tot ieders tevredenheid, overigens: in de wandelgangen van de Grote Moskee noteerden we de reactie: "Dan moeten we zelf maar een rusthuis voor onze moslims bouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?