Het Ei is niet meer voor Van Rompuy

De nieuwe hoofdzetel voor de Raad van de Europese Unie, ook wel het Ei genoemd, zal zeker niet klaar zijn voor het einde van de legislatuur van voorzitter Herman Van Rompuy. Waarschijnlijk is het gebouw in de Wetstraat pas in mei 2015 helemaal af.

De opleveringsdatum van de EU-raadszetel was al eens opgeschoven van eind 2013 naar april van dit jaar, maar ondertussen is het einde van de werf alweer uitgesteld tot volgend jaar. Dat bericht De Tijd op basis van een parlementair antwoord van staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) aan senator Lieve Maes (N-VA).

De Regie der Gebouwen stuurde al een aanvraag naar Europa om de termijn te verlengen tot februari 2015. De aannemers stellen ondertussen 8 mei 2015 voor als einddatum. "De vertraging heeft onder meer te maken met strengere veiligheidsvoorwaarden die Europa oplegt", aldus Verherstraeten. Ook de nabijheid van de belangrijke werkzaamheden aan het trein- en metroknooppunt Schuman bemoeilijkt de bouw van de Raadszetel.

De staatssecretaris blijft dan ook voorzichtig. "Het spreekt vanzelf dat een werf leeft, en dat dagelijks nog aanpassingen kunnen worden aangevraagd, soms om bouwtechnische redenen, soms omdat de bouwheer nog desiderata heeft. We verwachten dan ook dat de werf ergens in de eerste helft van mei 2015 zal zijn afgewerkt, maar dat is een schatting."

Hoe dan ook vervalt bij deze de bijnaam van het gebouw. Het Ei van president Van Rompuy zal immers nooit door die laatste gebruikt kunnen worden. De tweede en laatste ambtstermijn van de EU-president loopt af in november van dit jaar. 

De nieuwbouw, ontworpen door de Brusselse architect Philippe Samyn, schurkt aan tegen het oude Résidence Palace, in de jaren 1920 opgetrokken als luxueus appartementsgebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?