Hinder bij huisvuilophaling in tien Brusselse gemeenten

© Peter Dhondt - BRUZZ
|

Door een vakbondsactie zijn de diensten van Net Brussel verstoord. In tien Brusselse gemeenten is de huisvuilophaling niet gegarandeerd. De actie loopt van deze vrijdag tot zondag.

“Momenteel is 80 procent van de operationele opdrachten verzekerd”, laat Net Brussel weten. "De 20 procent die niet verzekerd is, valt allemaal binnen tien Brusselse gemeenten", zegt woordvoerder van Net Brussel Carl Dufour aan BRUZZ.  Het gaat om Anderlecht, Evere, Ganshoren, Haren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts- en Sint-Pieters-Woluwe.

Daar is de huisvuilophaling niet gegarandeerd door een vakbondsactie bij Net Brussel. Die actie loopt van vrijdag 29 juni tot zondag 1 juli. Om de gevolgen van de vakbondsactie in te perken, zal Net Brussel deze namiddag enkele 'inhaalophalingen' organiseren. “De doelstelling is om alle zakken op te halen tegen het einde van het weekend”, klinkt het, "maar we zullen zondagavond pas zien of dat gelukt is", aldus Dufour.

Naast de huisvuilophaling is ook de dienstverlening in de containerparken verstoord. Recyparken Noord, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe zijn open, maar Recypark Zuid blijft dit weekend gesloten.

De vakbondsactie vindt plaats omwille van de hervorming van de afvalophaling die begin januari 2017 werd ingevoerd. "Wij willen dat de blauwe zakken terug tweewekelijks worden opgehaald. Dat lijkt me meer dan voldoende", zegt Michel Pirsoul van de vakbond VSOA aan BRUZZ. 

Pirsoul benadrukt dat het niet om een harde staking gaat. "Er is geen stakingspiket en iedereen die wil kan dus werken." Vandaag zijn er volgens hem veertig vrachtwagens niet uitgereden. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?