Hoger verzekeringsvoorschot voor slachtoffers terreuraanslag

© Johan De Smet
| Mensen komen samen aan het Beursplein na de aanslagen in Brussel

Slachtoffers van terreurdaden zullen in de toekomst aanspraak kunnen maken op een voorschot tot 125.000 euro op de tussenkomst van hun verzekering om snel hun eerste kosten op te kunnen vangen. De staat zal die tussenkomst nadien alsnog kunnen verhalen op de verzekering - de zogenaamde subrogatie.

Dat staat in een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad.

De wettekst van Justitieminister Koen Geens (CD&V) bevat verschillende aanpassingen voor de slachtoffers van terrorisme, die in de lijn liggen van de aanbevelingen die de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 deed.

Versnelde procedure

Zo komt er een versnelling en vereenvoudiging van de procedure voor de ondersteuning van de slachtoffers. Die houdt in dat er een afzonderlijke afdeling komt voor terreurdaden binnen de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden.

Daarnaast verhoogt het plafond van het voorschot aan de slachtoffers, van maximaal 30.000 naar 125.000 euro. Dat moet hen een steun bieden in de meest acute fase.

Nieuwe schadeposten

Het wetsontwerp voorziet ook in twee nieuwe schadeposten: er komt een specifieke vergoeding voor advocatenkosten van maximaal 12.000 euro. Voor rechtstreekse slachtoffers verhoogt het plafond voor reis- en verblijfskosten tot 6.000 euro. Ook de onrechtstreekse slachtoffers zullen die kosten voortaan in rekening kunnen brengen.

Het is ook de bedoeling dat buitenlandse slachtoffers van aanslagen in België op een gelijkwaardige manier kunnen genieten van de voordelen van het statuut Nationale Solidariteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?