Hogescholen VIVES en Odisee sluiten zich aan bij oproep universiteiten

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum.

Ook Hogescholen VIVES en Odisee doen, in navolging van de Vlaamse universiteiten, een oproep om de nieuwe regels van de Nationale Veiligheidsraad niet te volgen. De scholen vinden het geen goed idee om vijf nauwe contacten per maand per persoon te hebben en vragen dat de studenten hun contacten beperken. De andere hogescholen doen geen specifieke oproep naar studenten, maar hopen dat ze hun gezond verstand zullen gebruiken.

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat elke persoon vanaf nu nauw contact mag hebben met vijf andere personen. De Vlaamse universiteiten vinden de versoepelingen geen goed idee, vooral omdat het coronavirus zich momenteel breed verspreidt onder jongvolwassenen. Daarom riepen ze hun studenten donderdag op om de nauwe contacten buiten de thuisomgeving zo beperkt mogelijk te blijven houden.

Hogescholen VIVES, met campussen in onder meer Brugge, Kortrijk en Oostende, en Odisee, met campussen in Brussel, Aalst en Gent, hebben vrijdag beslist om zich aan te sluiten bij de Vlaamse universiteiten. "Ook wij roepen onze studenten op om niet op het aanbod van de Nationale Veiligheidsraad in te gaan", klinkt het bij de scholen. "We willen niet terug naar een situatie zoals een paar maanden geleden, toen er geen enkele les mocht plaatsvinden op de campus."

De meeste andere Vlaamse hogescholen hebben op dit moment nog geen nieuwe oproep gelanceerd naar studenten. Uit een rondvraag blijkt dat ze de opgelegde coronamaatregelen op de campussen blijven hanteren en daar niet van af zullen wijken. Wat er buiten de campus gebeurt, valt niet onder de bevoegdheid van de hogescholen. "We rekenen uiteraard op het gezond verstand van de studenten", klinkt het bij onder meer de UCLL, PXL, HOGENT, Howest en de Karel de Grote Hogeschool.

De hogescholen in Vlaanderen zijn het academiejaar gestart in code geel. Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de lokalen, in tegenstelling tot bij de universiteiten. Maar de circulatie van en naar de campus moet wel met minstens 25 procent verminderd worden. In de praktijk komt dat neer op een combinatie van les op de campus en online onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?