Ook Brusselse universiteiten en hogescholen grijpen naar code oranje

© Belgaimage
| Juni 2020: studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) leggen hun examens af in de ruimtes van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), met respect voor social distancing
Updated: 16-09-2020 - 15:16

Drie Vlaamse universiteiten hebben al beslist om het nieuwe academiejaar niet in code geel te starten, zoals gepland, maar in code oranje. Dat betekent dat meer lessen vanop afstand zullen doorgaan. De Vrije Universiteit Brussel trap het academiejaar nog altijd af in code geel, maar schakelt een week later over naar oranje. “Die eerste week is essentieel voor ons pedagogisch project, zeker voor nieuwe studenten."

Het zijn de universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt die woensdag al te kennen gaven dat ze hoe dan ook in code oranje willen starten. "We zijn het aan onszelf, aan elkaar en ten aanzien van de hele maatschappij verplicht om de maatregelen nu aan te scherpen", zegt UGent-rector Rik Van De Walle daarover in De Standaard.

Daarmee wijken de drie universiteiten af van de richtlijnen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die in augustus vroeg om alle onderwijsinstellingen op te starten in code geel. Code oranje houdt in dat er heel wat minder studenten in de aula mogen zitten of op de campus mogen bewegen: nog maar een vijfde van het normale aantal, terwijl dat in code geel nog de helft zou zijn.

Oranje vanaf tweede lesweek

In Brussel beslist de VUB intussen om mee op de kar te springen, maar niet meteen. De universiteit start volgende week op in code geel, maar ze schakelt een week later, vanaf maandag 28 september, wel degelijk om naar code oranje.

“Wij volgen samen met onze zusteruniversiteit ULB en de andere hoger onderwijsinstellingen de actualiteit in onze eigen stad en gewest nauwgezet op", zegt rector Caroline Pauwels daarover. "Tegelijkertijd zoeken we naar een balans tussen ons pedagogisch project, volksgezondheid en welzijn van studenten en medewerkers." Ze noemt de Brusselse politieke context niet te vergelijken met andere universiteitssteden, omdat er behalve de richtlijnen vanuit de federale en Vlaamse overheid, ook adviezen van het Gewest en de gemeenten komen.

De KU Leuven campus Brussel volgt dezelfde logica, laat woordvoerder Bregt Van Hoeyveld weten. "Op campus Brussel zal de eerste week verlopen in code geel, om studenten zo vlot mogelijk kennis te laten maken met hun cursussen. Na één week schakelt die campus naar code oranje." Ook LUCA School of Arts valt onder de KU Leuven. Volgens hun woordvoerder Henk Vermeulen liggen de scenario's al klaar om naar oranje om te schakelen. "Maar in de kunstvakken gelden sowieso de richtlijnen van hun sector, zoals die van de podiumkunsten. Met de nodige veiligheidsmaatregelen kunnen we blijven doorwerken", zegt hij.

De Odiseehogeschool volgt de Vlaamse richtlijnen voorlopig wel nog op en begint de lessen komende maandag 21 september zoals gepland. "Voorlopig blijven wij bij code geel, maar we hebben alles in gereedheid gebracht om te kunnen overschakelen naar code oranje mocht dat nodig zijn", zegt woordvoerder Tom Deschacht. "We hebben daar draaiboeken voor klaarliggen."

Morgen, donderdag, buigt een wetenschappelijk comité zich over de besmettingscijfers van Brussel. Afhankelijk van wat daar wordt beslist zal minister-president Rudi Vervoort (PS) een nieuwe gewestelijke veiligheidsraad samenroepen met alle 19 burgemeesters. Het is dus afwachten of zij nadien de code oranje zullen afkondigen in bepaalde gemeenten.

Code oranje in Erasmushogeschool

De Erasmushogeschool gaf in augustus al te kennen dat zij meteen vanaf de eerste lesweek meer afstandsonderwijs zullen voorzien. Directrice Ann Brusseel bevestigt dat die plannen blijven gelden. "We hebben dat in augustus nog niet als code oranje bestempeld, maar ongeveer alle maatregelen die we nemen vallen wel onder code oranje", verduidelijkt woordvoerster Naomi El Yousfi van de Erasmushogeschool. Een uitzondering is dat de studentenrestaurants nog beperkt open blijven.

"Alles wat digitaal kan, zal ook digitaal doorgaan. Zo creëren we voldoende ruimte om de essentiële praktijkvakken wel nog op de campus te laten doorgaan." Studenten musical, film of laboratoriumtechnologie zullen bijvoorbeeld wel nog naar de labo's of ateliers mogen komen.

Ook de eerstejaarsstudenten zijn de eerste week welkom. "We vinden het uiteraard nodig dat de eerstejaars hun medestudenten en docenten leren kennen, al zal dat in kleinere groepen zijn", zegt El Yousfi. Het blijft nog onbepaald voor hoeveel weken dat allemaal zal gelden. Volgens de Erasmushogeschool is dat "zolang het nodig is, tot de coronasituatie in het Brussels Gewest weer verbetert".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?