Holocaust-overlevende laakt gebruik Jodenster bij coronaprotesten

© CCOJB via Twitter
| De voorbije maanden waren ook in Brussel heel wat betogers met Jodensterren te zien.

In een toespraak voor het Europees Parlement heeft de Duitse Holocaust-overlevende Margot Friedländer haar afschuw uitgesproken over het gebruik van de Jodenster bij coronaprotesten. "De herinnering aan wat is gebeurd wordt politiek misbruikt, soms zelfs bespot en met voeten getreden."

"Met ongeloof moet ik, nu ik 100 jaar oud ben, aanzien hoe symbolen voor onze uitsluiting door de nazi's, de zogenaamde Jodenster, door nieuwe vijanden van de democratie midden op straat schaamteloos wordt gebruikt opdat ze zichzelf, midden in een democratie, als slachtoffer zouden kunnen voorstellen", zei Friedländer.

De gele Jodenster was een kenteken dat de Joden verplicht moesten dragen in Duitsland en door de nazi's bezet gebied in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het symbool, dat de Joodse minderheid moest identificeren en stigmatiseren, dook de voorbije tijd op in demonstraties tegen maatregelen om de coronapandemie onder controle te houden.

Friedländer hield donderdag een toespraak in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Ook de voorzitters van de Europese instellingen, Ursula von der Leyen (Commissie), Charles Michel (Europese Raad) en Roberta Metsola (Parlement), woonden de zitting bij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?