| Henri Kichka, bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in 2014

Holocaust-overlever Henri Kichka bezwijkt aan coronavirus

ADD
© BRUZZ
26/04/2020

De 94-jarige Henri Kichka is zaterdag overleden. De Brusselaar hoorde bij de laatste nog levende getuigen van de Holocaust, of Shoa. "Het coronavirus deed waar de nazi's niet in slaagden," reageert zijn zoon Michel Kichka.

Henri Kichka werd geboren in Brussel in 1926. Zijn Joodse familie verliet Polen in 1918, op de vlucht voor het antisemitisme daar. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd hij, net als de rest van zijn famillie, gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen, onder meer naar Auschwitz.

Kichka was de enige van de familie die het drama overleefde. Na zijn vrijlating werkte hij onophoudelijk aan verschillende manieren om dit deel van de geschiedenis over te dragen aan de jonge generaties, onder meer door infomomenten te houden in scholen.

"Het coronavirus deed waar de nazi's niet in slaagden," heeft zijn zoon Michel Kichka verklaard aan de RTBF, die in januari nog uitgebreid over zijn leven berichtte. "Gelukkig heb ik hem nog zaterdagochtend kunnen spreken aan de telefoon," zegt hij.

200426_Photonews_Henri Kichka

| De vele malen gedecoreerde Henri Kichka in 2014, bij de herdenking van de 69ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , henri kichka , holocaust , nazisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni