Homans: 'Alle communicatie moet in eerste instantie in het Nederlands gebeuren'

© PhotoNews
| Liesbeth Homans (N-VA)

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) bevestigt dat ze de beslissing van de gemeenteraad van Kraainem over het versturen van oproepingsbrieven voor de verkiezingen heeft vernietigd. De minister meent dat de taalwetgeving niet is gerespecteerd.

De gemeenteraad van Kraainem, een faciliteitengemeente in de rand rond Brussel, besliste op 23 april een Franstalige oproepingsbrief te sturen naar de inwoners die zich registreerden om overheidsdocumenten gedurende vier jaar in het Frans te ontvangen. De overige inwoners krijgen een brief in het Nederlands. De gemeenteraad staaft die werkwijze met enkele uitspraken van de Raad van State.

Vlaams minister Homans is het echter niet eens met de beslissing. "Kraainem ligt op Vlaams grondgebied. Dat wil zeggen dat alle communicatie in eerste instantie in het Nederlands moet gebeuren. Daarom vernietigde ik de beslissing van de gemeenteraad van Kraainem om een Franstalige oproepingsbrief te sturen. Faciliteiten hebben, betekent niet dat men de taalwetgeving gewoon naast zich mag neerleggen", zegt Homans.

De gemeenteraad van faciliteitengemeente Kraainem komt donderdagavond in spoed bijeen om een beslissing te nemen over de oproepingsbrieven voor de komende parlementsverkiezingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?