| De honderden manifestanten vertrokken aan het Europaplein voor het Centraal Station

Ruim 2.500 betogers op manifestatie tegen geweld op vrouwen, politie vermijdt incidenten

© Belga - Chris Verhaeghe - BRUZZ
26/11/2023
Updated: 26/11/2023 15.46u

Ruim 2.500 betogers trekken zondagnamiddag door Brussel in een nationale manifestatie tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen. Het initiatief voor de betoging gaat uit van Mirabal Belgium, dat meer dan honderd verenigingen overkoepelt. Voornaamste aanleiding is de Internationale dag tegen geweld op vrouwen, op 25 november.

"Al voor het zevende jaar op rij gaan we met z'n allen vastberaden manifesteren om onze solidariteit te betuigen met de slachtoffers van geweld en om een concreter en efficiënter engagement af te dwingen bij de overheden", klinkt het bij de organisatie. "Ons land heeft het Verdrag van Istanboel ondertekend en geratificeerd, een verdrag over het voorkomen van en de strijd tegen geweld op vrouwen en huiselijk geweld."

Ondanks de ratificering en andere stappen vooruit, zoals de wet op feminicide en de zes extra Zorgcentra na Seksueel Geweld, bewijzen de cijfers dat dit nog steeds niet volstaat, aldus Mirabal Belgium. "In 2022 waren er op z'n minst 24 feminicides, zonder 1 onrechtstreekse feminicide mee te tellen, en sinds het begin van de registratie in 2017 waren er 204 feminicides en 3 onrechtstreekse. Dat zijn vrouwen die vermoord werden enkel en alleen omdat ze vrouwen waren.

Daarnaast bevestigt bijna 98 procent van de vrouwen in België dat ze seksistisch gedrag meegemaakt hebben op straat of op het openbaar vervoer, en 60 procent zegt dat ze het slachtoffer geweest zijn van seksuele intimidatie." De organisatie formuleert haar eisen binnen vier strijddomeinen: de strijd tegen gendergerelateerd geweld op vrouwen, rekening houden met kwetsbare vrouwen, de waardering van 'vrouwelijke' beroepen en sectoren en seksuele en reproductieve gezondheid.

35015e7a-whatsappimage2023-11-26at145713.jpeg

Incident en arrestaties

Aan het begin van de namiddag werd de manifestatie heel even ontsierd door een incident. In de Regentschapsstraat leek een deel van de betogers, dat ook protesteert tegen het geweld in de Gazastrook, van het vooropgestelde parcours te willen afwijken. Een fietsbrigade van de Brusselse politie kwam tussen om hen de weg af te snijden en moest daarbij traangas gebruiken.

Later in de namiddag verspreidde de Brusselse politie het bericht dat verschillende mensen opgepakt waren die wilden deelnemen aan de betoging. “Het ging om personen die materiaal bij zich hadden waarmee ze schade konden aanrichten aan openbare gebouwen”, aldus woordvoerster Ilse Van de Keere.

583aea71-whatsappimage2023-11-26at151943.jpeg

| In de betoging liep ook een Palestijnse vrouwendelegatie mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , geweld tegen vrouwen , Manifestatie , Mirabal Belgium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni