Honderden picknickers tegen treuzelende overheden

JCO, KH
© brusselnieuws.be
15/09/2013
De picknicks aan de Ninoofsepoort en op de Elsensesteenweg hebben zondag een 800-tal mensen getrokken. Dat zegt Pic Nic the Streets. De organisatie vraagt het Gewest om snel werk te maken van een heraanleg van beide punten.

De picknick aan de Ninoofsepoort kon op zo'n 500 deelnemers rekenen, terwijl op de Elsensesteenweg een 300-tal mensen present waren.

Net als met de eerdere picknicks aan het Beursplein, wil Pic Nic the Streets nu beide punten bovenaan de agenda. Zowel de Ninoofsesteenweg als de Elsensesteenweg wachten al lang op een heraanleg.

Op de picknick aan de Ninoofsepoort, met een opvallend Nederlandstalig publiek, werd een klimparcours, een muurschilderactie, een barbecue en een voetbalveld op de straat neergepoot. "Dat geeft een feestelijke sfeer", zegt de organisatie.

Een sfeer die er het hele jaar zou kunnen hangen. "Tenminste als Beliris (de federale spaarpot voor Brussel) en het Brussels Gewest werk zouden maken van het park dat hier nu al jaren beloofd is", klonk het bij de actievoerders.

De picknickers wijzen erop dat het Gewest al in 2009 een aanvraag tot bouwvergunning indiende voor het park, maar dat het dossier sindsdien nauwelijks vordert. Beliris treuzelt, maar ook het Gewest met minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) doet bitter weinig om Beliris tot actie te bewegen, vinden de actievoerders.

Bij de initiatiefnemers was er ook wat onvrede omdat Groen als enige partij zichtbaarheid opeiste, met militanten in T-shirts van de partij. "Terwijl de partij in de Gewestregering net op tafel zou moeten kloppen over het park", dixit de organisatie.

Elsene
Ook op het Fernand Cocqplein op de Elsensesteenweg blies Pic Nic the Streets verzamelen. Daar woedt al jaren de discussie over de herinrichting van die Gewestweg. De MIVB en het Gewest willen op de steenweg een vertramming bekomen van buslijn 71, de drukste van het Gewest. Dat zou onder meer eenrichtingsverkeer en minder parkeerplaatsen betekent, iets waar de gemeente zich hevig tegen verzet. "Wij vragen dat zoveel mogelijk rekening met gehouden wordt met zwakke weggebruikers en met de bewoners", klinkt het bij de organisatie. "Niet alleen met de auto en de pendelaars."

Op beide manifestaties werden voorlopig geen incidenten gemeld. "De politie werkte goed mee", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni