© Tim Devriese | De deelnemers stapten van het Albertinaplein op naar de muurschildering ter nagedachtenis van Jarfi en alle slachtoffers van discriminatie, in de Sint-Kristoffelstraat.

Honderdtal mensen herdenken vermoorde Ihsane Jarfi

© Belga
25/11/2023

Een honderdtal mensen heeft een mars gehouden ter nagedachtenis van Ihsane Jarfi, die in 2012 vermoord werd wegens zijn homoseksuele geaardheid. De aanwezigen werden toegesproken door de vader van Ihsane, Hassan Jarfi, en kregen ze een muziekstuk van de Luikse componist Luc Baiwir te horen.

De deelnemers stapten van het Albertinaplein op naar de muurschildering ter nagedachtenis van Jarfi en alle slachtoffers van discriminatie, in de Sint-Kristoffelstraat. "Ihsane is om het leven gebracht omdat hij anders was, omwille van zijn afkomst en seksuele geaardheid", zei vader Jarfi daar.

"Enkele mensen hebben zijn anders-zijn niet aanvaard en besloten hem uit de weg te ruimen. Maar door die daders in de gevangenis te stoppen, lossen we het probleem niet op. Het echte probleem blijft bestaan en vermenigvuldigt zich als een virus, ook vandaag. Daarom zijn we vandaag hier, om die discriminatie te bestrijden, elk op zijn eigen manier."

"Stappen doen we elke dag, maar vandaag doen we dat met een specifieke reden, vandaag stappen we voor Ihsane" zei de man nog. "Vandaag is het onze taak hier te zijn voor Ihsane en alle andere Ihsanes. We moeten ervoor zorgen dat ze geen tweede keer vermoord worden. We moeten vechten tegen die moorddadige ideeën."

De 32-jarige Jarfi werd op 22 april 2012 vermoord na een avondje uit in Luik. Hij werd zwaar toegetakeld door vier mannen, die later van 30 jaar cel tot levenslang veroordeeld werden. Het was de eerste keer in België dat homofobie als verzwarende omstandigheid mee in rekening werd gebracht bij de uitspraak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie