| Een deel van de hongerstakers, verzameld voor de Begijnhofkerk, woensdagnamiddag.

Hongerstaking sans-papiers beëindigd

© BRUZZ
21/07/2021
Updated: 21/07/2021 16.01u

De mensen zonder papieren die wekenlang een honger- en dorststaking hielden in de Begijnhofkerk en in de lokalen van de VUB en ULB houden minstens voorlopig op met hun actie. Dat meldden hun woordvoerders. Vanaf morgen zou iedereen naar de neutrale zone gaan.

"Gisteren en vandaag zijn er bijeenkomsten met de regering geweest en met mensen die ons steunen", kondigden de woordvoerders van de actievoerders aan in een video die op Twitter werd gepubliceerd. "We zijn tot akkoorden gekomen, die weliswaar nog niet gevalideerd zijn. We hopen dat dat wel gebeurt. Om verdere stress en angst in de kerk te vermijden, hebben we besloten de dorststaking te beëindigen en de hongerstaking voorlopig op te schorten."

Sinds 23 mei hielden meer dan 400 mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk, de VUB en de ULB een hongerstaking, om een collectieve reguralisatie te bekomen. Sinds een kleine week waren enkelen onder hen ook begonnen met een dorststaking .

Maandag nog stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), aan als ‘speciaal gezant’. Van den Bulck moest als een soort brugfiguur dienen, iemand waarin zowel Sammy Mahdi als de hongerstakers vertrouwen hebben.

De acties van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en aan de VUB en ULB worden nu dus beëindigd op de nationale feestdag. Vanaf morgen/donderdag gaat iedereen naar de neutrale zone, enkele honderden meters van de Begijnhofkerk.

Verder met informeren

"Ik ben erg aangegrepen hoe de laatste weken deze situatie escaleerde", liet Mahdi weten. "Het is goed dat we met het middenveld de mensen hebben kunnen overtuigen dat een collectieve regularisatie geen oplossing vormt, maar dat de bestaande procedures correct en humaan zijn, en dat ook zullen blijven. Daarom gaan we verder met het informeren van personen in de neutrale zone over de bestaande verblijfprocedures."

Enkel een individuele procedure is mogelijk. Als mensen te verzwakt zijn en er worden vaststellingen gedaan door artsen van de Dienst Vreemdelingenzaken, dan hebben ze de tijdelijke optie om vanwege medische redenen in België te blijven. Daarna hebben ze opnieuw de optie om individueel regularisatie aan te vragen.

Volgens het persbericht van het ministerie van Asiel en Migratie worden er momenteel mensen naar het ziekenhuis overgebracht. Sommigen zullen ook op intensieve zorg verblijven.

De mensen zonder papieren verlaten onder applaus de Begijnhofkerk.

De hongerstakers begeven zich naar de neutrale zone.

De hongerstaking wordt voorlopig opgeschort. De dorststaking is beëindigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , hongerstakers Begijnhofkerk , hongerstakers VUB en ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni