Onzekerheid en weinig hoop na einde hongerstaking

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 22 juli 2021

De mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk en aan de VUB hebben op de nationale feestdag hun hongerstaking opgeschorst. Toch blijven ze onzeker over wat er verder zal gebeuren.

Een vijftigtal van hen verzamelde donderdag aan de neutrale zone die Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vrijdag heeft ingesteld. Daar worden ze individueel begeleid bij het samenstellen en aanpassen van hun dossier.

Staatssecretaris Mahdi zelf zegt opgelucht te zijn over de afloop van de hongerstaking. Hij wil niet spreken van een toegifte aan de hongerstakers, maar spreekt van een dubbel engagement. Enerzijds belooft hij dat de dossiers voortaan sneller worden afgehandeld. Daarnaast maakt hij zich sterk dat dit op een humane manier gebeurt. Dat laatste is trouwens niet anders dan in het verleden, onderstreept de staatssecretaris nog: "Er zijn geen nieuwe instructies."

Het fundamentele probleem is dat er in Brussel 150.000 mensen leven zonder papieren. Mahdi vindt dat malafide werkgevers en huisjesmelkers in Brussel moeten aangepakt worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?