© UZ Brussel | Professor Sabeth De Waele, hoofd intensieve zorg in het UZ Brussel, hoopte op strengere maatregelen tijdens de tweede lockdown. Ze vreest vooral voor de gevolgen van het ‘knuffelcontact’.

Hoofd intensieve zorg UZ Brussel vreest voor gevolgen knuffelcontact

JP
© BRUZZ
31/10/2020

Professor Sabeth De Waele, hoofd van Intensieve Geneeskunde aan het UZ Brussel, had op strengere maatregelen gehoopt. Vooral de regel dat elk gezinslid nog één nauw contact thuis mag zien, vindt ze onbegrijpelijk. "Dit gaat mensenlevens kosten."

De Waele vreest vooral voor de gevolgen van het ‘knuffelcontact’. "Stel dat je met vijf in een huis woont: dan mag ieder gezinslid dus elke dag één vriend of vriendin ontvangen. Niet tegelijk met een andere bezoeker weliswaar, maar denk je dat het virus daar rekening mee houdt? Dat het niet van dat ene nauwe contact kan overgebracht worden op je gezinslid, en dan weer de rest van het huis én de bezoekers besmet? Op die manier blijf je, zelfs als je je aan de regels houdt, besmettingshaarden creëren en in stand houden,” zegt ze aan Het Laatste Nieuws.

Alleen een complete lockdown kon de ziekenhuizen - en zeker 'haar' dienst intensieve zorg in het UZ Brussel - van een totale ineenstorting redden. “Wij zijn intussen begonnen met het bouwen van een zevende afdeling intensieve zorg, waar tot nu de pedriatrie gevestigd was. We zijn hard ons best aan het doen om het hoofd boven water te houden. Hopelijk snappen de mensen nu écht waarom ze hun contacten tot een absoluut minimum moeten beperken."

Naast het knuffelcontact, vindt De Waele ook enkele andere maatregelen niet streng genoeg. Liever had ze wél een verbod op niet-essentiële verplaatsingen gezien en een perimeter waarbinnen mensen zich rond hun woonplaats mogen bewegen, net als een verbod om op vakantie te vertrekken. “Wat we nodig hebben, is een lockdown zoals in maart: alles dicht, iedereen in zijn kot."

Ze vreest dat mensen nu achterpoortjes zullen vinden. “We hadden op 28 september, bij de vorige verstrenging, al alles moeten dichtdoen. Dan hadden we in de ziekenhuizen nog een kans gehad. Nu vrees ik het ergste: dit gaat levens kosten, zowel aan de covid-kant als aan de niet-covid-kant.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, tweede lockdwown, Sabeth De Waele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni