Ministers-president Oliver Paasch (Duitstalige gemeenschap), Rudi Vervoort (Brussel) en eerste minister Sophie Wilmès op de persconfrentie na de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april 2020

| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) (rechts) maakt namens het Brussels gewest deel uit van de Nationale Veiligheidsraad.

Horeca vanaf 8 juni open tot 1 uur 's nachts, optredens mogelijk vanaf 1 juli

Godfried Roelant
© BRUZZ
03/06/2020
Updated: 03/06/2020 16.45u

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) heeft beslist dat er vanaf maandag 8 juni een versoepeling komt van de coronamaatregelen. De horeca mag dan opnieuw open en de contactbubbels worden uitgebreid van vier naar tien (verschillende) personen per week. Cafés en restaurants zullen in een eerste fase wel om 1 uur 's nachts moeten sluiten. Vanaf 1 juli kunnen er ook opnieuw optredens plaatsvinden met maximum 200 toeschouwers.

Premier Sophie Wilmès (MR) kondigde op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad (NVR) aan dat ook de nachtwinkels langer mogen openblijven. Die moeten vandaag dicht om 22 uur, maar dat wordt vanaf volgende week met drie uur verlengd tot 1 uur 's nachts. Ze krijgen daardoor dezelfde sluitingstijd als de horeca.

Er was ook goed nieuws voor andere sectoren. Zo mogen onder andere de fitnesscentra weer heropstarten. Dat moet wel gebeuren onder strikte voorwaarden en met het nodige respect voor de afstandsregels.

Sportkampen en religieuze diensten

Zwembaden en welnesscentra blijven voorlopig gesloten. Pas vanaf 1 juli zullen alle sporten opnieuw beoefend mogen worden. Dat kan dan ook weer in de aanwezigheid van een klein gezelschap. Kinderen zullen deze zomer ook op sportkamp kunnen gaan. De inschrijvingen daarvoor worden per kamp wel stopgezet bij 50 kinderen.

Daarnaast kunnen ook religieuze diensten opnieuw doorgaan. In een eerste fase, tot en met 1 juli, wordt het aantal kerkgangers wel beperkt tot 100. Begin volgende maand wordt dat aantal dan verdubbeld. Rites met fysiek contact blijven wel verboden. Voor trouwfeesten wordt het licht op groen gezet zolang de gastenlijst niet meer dan 50 personen bedraagt.

Contactbubbel van 10 verschillende personen per week

Premier Wilmès benadrukte dat de afstandsregels en hygiënemaatregelen van kracht blijven. De drijfveer achter de versoepelingen was wel om 'uitzicht te bieden op meer vrijheid en meer contact toe te laten'.

De contactbubbel wordt daarom vergroot van 4 naar 10 personen. Met zo'n uitgebreide contactbubbel mag een persoon gedurende een week tien verschillende personen mag zien buiten het eigen huishouden. "Op die manier blijven de sociale contacten enigszins beperkt en is het bij een eventuele heropflakkering makkelijker om te achterhalen wie een besmet persoon allemaal heeft gezien," verklaarde Wilmès.

Het wordt aangeraden om ontmoetingen en gezamenlijke activiteiten wel steeds in de buitenlucht te organiseren. Samenkomsten in groep met meer dan tien personen zijn niet toegelaten. Het is wel weer mogelijk om zonder het risico op een boete af te spreken in publieke groene ruimten zoals parken.

Optredens en kermissen

Ook de cultuursector krijgt stilaan perspectief op een ietwat normalere werking. Zo mogen vanaf maandag opnieuw culturele activiteiten plaatsvinden zonder publiek. Daar komen vanaf 1 juli optredens met toeschouwers bij, met een maximumcapaciteit van 200 personen. Begin volgende maand mogen ook de cinemazalen opnieuw de deuren openen.

Op de heropening van discotheken en nachtclubs blijft het voorlopig wachten tot 31 augustus. Dat geldt ook voor casino's en speelhallen. "Een veilige afstand tussen verschillende contactbubbels kan daar niet gegarandeerd worden," legde de premier uit.

Voor de Zuidfoor wordt het bang afwachten. Kermissen mogen weer vanaf 1 augustus. De foorkramers gaven al aan open te staan voor een afgeslankte versie, maar het is nog niet duidelijk welke voorwaarden de NVR zal koppelen aan de organisatie daarvan.

Grenzen open vanaf 15 juni

Vakanties naar verre landen zullen deze zomer meer dan waarschijnlijk niet lukken. Maar binnen Europa reizen lijkt wel tot de mogelijkheden te behoren. Op 15 juni opent ons land opnieuw de grenzen van en naar landen die deel uit te maken van de Europese Unie.

Ook voor het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein, vier landen die wel deel uitmaken van de Schengenzone maar niet van de EU, gaan de grenzen open. Of Belgen dan ook naar al die betrokken landen kunnen reizen, is niet zeker.

"Elk land beslist nog altijd zelf over de heropening van de eigen grenzen en over de voorwaarden waaraan dan moet worden voldaan," aldus premier Sophie Wilmès.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Veiligheid , nationale veiligheidsraad , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni