Horecaboycot tegen seksueel misbruik: 'Uitbaters raken in hun portemonnee'

© Bart Dewaele
| Protestmanifestatie tegen seksueel geweld in Elsene
Updated: 08-11-2021 - 17:28

Verschillende feministische activisten roepen op om komende vrijdag alle Brusselse bars en clubs te boycotten door er niet naartoe te gaan. De 'Nightlife Blackout' dient als protest tegen het seksueel geweld dat er plaatsvindt. "We willen de uitbaters raken in hun portemonnee," klinkt het. De activisten zullen bijeenkomen aan het Albertinaplein.

Een golf van getuigenissen van vrouwen die in bars en cafés zijn gedrogeerd en vervolgens seksueel zijn misbruikt, woedt al een maand onder de hashtag #balancetonbar. De protestbeweging werd op gang gebracht door de talrijke onthullingen van seksueel geweld in twee cafés rond de begraafplaats van Elsene: Waff en El Café. Sindsdien getuigen veel vrouwen in het hele land dat ze in cafés zonder hun medeweten gedrogeerd zijn in en vervolgens zijn misbruikt.

Feministische activisten roepen daarom op tot een boycot van het nachtleven aanstaande vrijdag. Zo willen ze seksueel geweld en het gebrek aan steun aan slachtoffers aan de kaak stellen. Onder meer de collectieven Balance Ton Bar, Les Sous-Entendues en de Brusselse kunstruimte 'That's what x said' doen mee aan de actie, maar ook onafhankelijke militanten. Zij hebben zich verenigd binnen de belangengroep Union Féministe Intersectionnelle Autogérée (UFIA).

"Ik zal er ook zijn," zegt Maïté Meeus van Balance Ton Bar aan BRUZZ. "Wij willen een echte boycot. De bedoeling is dat niemand vrijdag naar de Brusselse bars of clubs gaat. Zo kunnen we de uitbaters raken in hun portemonnee, opdat ze eens echt zouden handelen."

Albertinaplein

In een video op Facebook leggen de actievoerders uit dat hun “woede geen grenzen kent. We zijn georganiseerd.” Ze herhalen dat dit soort geweld al te lang wordt gepleegd en dat ze hebben besloten om in te grijpen en het niet langer te laten gebeuren. Er komt vrijdag ook een bijeenkomst aan het Albertinaplein vanaf 20 uur.

"Laten we duidelijk maken dat het genoeg is," zeggen de activisten achter de oproep ‘Nightlife blackout’.

Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?