Huisartsen vergoed voor telefonische raadplegingen

Stethoscoop.

Huisartsen kunnen tijdens de coronacrisis 20 euro aanrekenen voor telefonische raadplegingen. De patiënten moeten zelf niets betalen, want het bedrag wordt via de derdebetalersregeling aangerekend. Dat systeem wordt met terugwerkende kracht toegepast vanaf zaterdag 14 maart.

Tot nu toe bestond er geen regeling voor het honorarium en de terugbetaling bij een telefonische consultatie. Maar na het opduiken van het nieuwe coronavirus hadden verschillende artsenorganisaties ervoor gepleit om toch zo'n reglementering uit te werken. Huisartsen hadden namelijk de aanbeveling gekregen om zoveel mogelijk consultaties per telefoon te doen.

De nieuwe regeling geldt voor advies met het oog op triage van Covid-19 en advies met het oog op de continuïteit van zorg voor Covid-19 patiënten. "Er is op dit moment een hoge werkbelasting voor huisartsen, dus vinden wij dat een correcte waardering voor prestaties een logisch gevolg is", reageert Roel Van Giel van Domus Medica."

Andere zorgverleners?

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) toont zich tevreden met de regeling. "Er wordt op dit moment zeer veel gevraagd van onze artsen. Zij werken dag en nacht in de strijd tegen Covid-19. Het is belangrijk dat ze daar ook correct voor vergoed worden."

Het Riziv bekijkt momenteel hoe andere zorgverleners ondersteund kunnen worden. "Want ook zij leveren uitzonderlijke inspanningen in de strijd tegen Covid-19", aldus De Block. Hoe lang de derdebetalersregeling van kracht is, is momenteel nog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?